Обявявайки, че не приема твърденията на Бойко Атанасов

Цацаров определи като "плитък сценарий" съмненията за унищожени доказателства от делото "КТБ"

"Проверката беше направена днес, вие ми кажете дали е направена проверка", контрира следователят

Сотир Цацаров отива на срещата със следователите. Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров не приема за достоверни твърденията на следователя Бойко Атанасов, че в столичното следствие действа "шпицкоманда", която по нареждане отгоре държи "на трупчета" всички дела срещу представители на високите етажи на властта, за да бъдат използвани за политически натиск.

Ръководителят на държавното обвинение категорично отхвърли и съмненията, че по делото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) са унищожени и изхвърлени доказателства, определяйки тази версия като "доста плитък сценарий".

Както е известно, преди ден Атанасов показа на екип на бТВ два контейнера за боклук до столичното следствие, пълни с нарязани на шредер и накъсани на ръка описи от разпити и копия на договори.

"Веднага, след като стана ясно, че такъв репортаж е бил излъчен, не го гледах, в един електронен сайт видях начина, по който колегата Атанасов обследва контейнера с ваша колежка, разпоредих на градския прокурор незабавно да бъде извършена проверка. В 8.30 негови заместници са извършили тази проверка. Категорично е становището от проверката, че на шредер са рязани работни копия на протоколи. Няма нито едно унищожено доказателство, категорично няма", обяви Цацаров пред медиите малко след 16.00 часа същия ден.

Той лично посети столичното следствие, където проведе около 2-часово събрание с подчинените му, на което бе поискал от Атанасов в очите да му повтори всички твърдения, които изнесе през последните няколко дни пред медиите.

"Всеки може да твърди всичко. Въпросът е, твърденията да са съответни на принципите и морала му. Да не са му подсказани, да не са в унисон, дори терминологичен, с разбиранията на други хора или със скорошни интервюта... Думата "шпицкоманда" е била използвана и от един съботен обвиняем", добави главният прокурор, подчертавайки, че е предупредил колегите му, че "това не е събрание, на което да бъде оценено или осъдено поведението на колегата Атанасов".

Колегите на проговорилия следовател Атанасов не го подкрепили

"Не останах с впечатлението, ако мога да се изразя по възможно най-деликатния начин, че колегите на следовател Атанасов подкрепят основните тези, които той изрази", допълни главният прокурор.

Обратното би било странно, като се има предвид, че системите на прокуратурата и следствието са известни като цитадела на страхопочитание и лоялност към обвинител №1, а фактите, изнесени от Атанасов, са в потвърждение на това.

Цацаров категорично отрече наличието на споменатата от Атанасов "шпицкоманда". Заради това негово твърдение в понеделник Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) започна проверка и го покани на изслушване на 7 март. Междувременно председателят на комисията Ясен Тодоров заяви във вторник пред БНР, че всичко казано от следователя ще бъде проверено.

Запитан дали, ако то се потвърди, ВСС може да потърси дисциплинарна отговорност на главния прокурор, той коментира: "Теоретично може да се търси отговорност и от главния прокурор, и от председатели на съдилища – това е заложено в законите. Мит е, че те са недосегаеми."

Изхвърлянето на документи – "доста тежка организационна небрежност"

По време на импровизирания си брифинг в столичното следствие във вторник следобяд Цацаров коментира още, че да се твърди, че са унищожавани доказателства от делото "КТБ" е все едно да се твърди, че е извършено престъпление и това е "изключително унизително за колегите".

"Да твърдиш че от делото КТБ са унищожавани документи, е доста плитък сценарий", добави още главният прокурор по темата.

Цацаров все пак определи изхвърлянето на нарязаните документи в контейнерите до сградата на столичното следствие като "пълна глупост" и "безхаберие", уточнявайки, че "в случая е допусната доста тежка организационна небрежност". Добави лаконично и че за това ще има наказан.

Малко след края на брифинга на Цацаров пред част от присъствалите медии излезе да говори и самият Бойко Атанасов. Той заяви, че по време на срещата Цацаров е съобщил "полуофициално", че ръководителят на столичното следствие Иван Иванов ще бъде сменен от следовател от Националната следствена служба, като наказание за случая с нарязаните документи.

"Проверката беше направена днес (вторник – бел.ред.), вие ми кажете дали е направена проверка. Днес дойдоха трима зам.-градски прокурори, вчера не ми е известно някой въобще да се заинтересувал от това нещо. На мен сутринта ми искаха становище, дал съм си го и ги питах: Какво правихте 24 часа? Съобщението ще бъде, че няма данни (за извършено престъпление – бел. ред.)", иронично коментира следователят думите на Цацаров, че по-късно на сайта на прокуратурата ще бъде качено цялото становище от въпросната проверка.

Според следователя няма практика да се правят копия, които да се унищожават

Запитан дали е обичайна практика в столичното следствие да се правят копия от доказателствата, които след това да се унищожават, той отрече: "За момента такъв ред тук не съществува. Няма такава нормативна уредба, която тук по някакъв начин да указва това нещо."

"Делото се предявява такова, каквото е в оригинал, то не се дава по друг начин. Не може да дадете копия на страните, защото това не е граждански процес, това е наказателен процес, който трябва да следва: разследващи – прокурор – съд, това е редът."

"Може би прокуратурата трябва да отговори на въпроса – кои хора са били тука събота и неделя. Това става с изрична заповед на градския прокурор или на заместник. Това не може да се скрие, камерите работят и записите се пазят един месец. Ако искат, да ви ги дадат, но най-вероятно няма данни (за извършено престъпление – бел. ред.)", добави следователят.

И обобщи ситуацията, показана в репортажа на бТВ в понеделник: "Хората видяха един добре облечен клошар, който рови в контейнера, и журналист. И минавайки започнаха и те да си взимат (нарязани документи – бел. ред.), най-вероятно за спомен."

Междувременно от "Протестна мрежа" съобщиха във вторник, че са получили от гражданин част от въпросните документи, които все още са стояли в контейнерите за боклук на ул. "Монтевидео" няколко часа след излъчването на телевизионния репортаж.

"Гражданинът изпрати на мейла на "Протестна мрежа" снимки, от които се виждат описи на доказателства по делото за КТБ, копия от договори за продажба на дружествени дялове, разпечатки от телефони и др. Някои от документите са с оригинален подпис със синьо мастило. Запазени са няколко кутии с изрезки, които е невъзможно да бъдат прочетени в този вид, а за сглобяването им трябват сериозни усилия. Документите ще бъдат запазени, за да бъдат предадени на европейските експерти, които се очаква да пристигнат в прокуратурата, за да бъдат проверени от тях", допълват от организацията.

Бойко Атанасов никога не е очаквал подкрепа отвътре

По повод наблюдението на Цацаров, че по време на срещата Атанасов не е бил подкрепен от никой от своите колеги, той коментира, че до момента никога не е очаквал гласна подкрепа отвътре, "предвид обстоятелството, че има много страх в тази служба".

Той добави, че въпреки враждебния тон на срещата към него, поне е получил потвърждение на твърдението си, че вече е прекратено делото срещу неизвестен извършител за Авиоотряд 28, по което се разследваха действия на Бойко Борисов по време на първия му премиерски мандат. Прекратено било и делото срещу бившия депутат от ДПС Емил Иванов, който при кабинета "Орешарски" бе назначен за областен управител на София, въпреки че е бил разследван отново по дело срещу неизвестен извършител.

"Това е масовата практика – в един момент, когато тези дела престане да е необходимо да бъдат ползвани, те се прекратяват или се спират", коментира Атанасов.

Запитан дали е останал с впечатлението, че ръководството му е организирало другарски съд, той заяви: "Аз съм бил на другарски съд, това беше пуч. Бях обиждан от добре подготвени колеги. Те ме записваха и аз ги записвах, имаме запис, взаимен. Бях обвиняван, че тенденциозно манипулирам общественото мнение. Бяха извадени от контекста определени изречения, които са свързани с тези шпиц команди."

"Какви са резултатите на тази структура? Колко политици на вас ви е известно, че има осъдени? Магистрати? Хора от висшия елит на държавата? Сещате ли се последните 5 години да има осъдени? Повдигаме обвинение, взимаме гаранция 2 милиона, след това даже не го внасяме в съда", обобщи практиката на работа в столичното следствие Бойко Атанасов.

Споделяне

Още по темата

Още от България