Цацаров отива в Москва по покана на руския си колега Юрий Чайка

Руският генерален прокурор Юрий Чайка

От понеделник главният прокурор Сотир Цацаров е на двудневно официално посещение в Москва по покана на генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка, съобщава пресцентърът на държавното обвинение. Цацаров е придружаван от заместника си и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова.

"Програмата на посещението на г-н Цацаров предвижда обсъждане на мерки срещу терористични заплахи, идентифициране и наказателно преследване на т.нар. „чуждестранни бойци” и противодействие на дейността на организирани престъпни групи", информира прокуратурата.

Посещението е в рамките на подписаното между двете прокуратури споразумение за сътрудничество през 2015 г. Документът предвижда взаимопомощ по наказателни дела, свързани с тероризъм, и оказване на помощ за връщане на корупционни активи от чужбина. Досега са осъществени по две взаимни визити от страна на прокурори и заместници на главните прокурори.

През декември 2015 година Фондът за борба с корупцията на руския опозиционер Алексей Навални публикува разследване за бизнеса на семейството на главния прокурор Юрий Чайка и за възможни връзки на този бизнес с престъпния свят.

Фондът е успял да открие активи на бизнесмените в чужбина, връзка с криминални групировки и превземане на компании. Екипът на Навални е открил, че Артьом Чайка - син на генералния прокурор, притежава хотел на гръцкия полуостров Халкидики съвместно с Олга Лопатина, бивша съпруга на заместник-главния прокурор Генадий Лопатин. Олга Лопатина била и съсобственичка на фирма заедно с "жени на бандити". Навални открил също недвижими имоти на Артьом Чайка в Гърция и Швейцария. Фондът обвинява прокурорския син в заграбване на корабоплавателна компания в сибирската Иркутска област.

Вторият син на магистрата - 27-годишният Игор Чайка, притежавал "многомилиарден бизнес, подхранван изцяло с държавни поръчки", съобщиха тогава от екипа на Навални. До октомври 2015 г. компаниите на Игор Чайка са събрали държавни поръчки за 318 милиарда рубли. 269 милиарда рубли от тази сума е стойността на договорите с руските държавни железници.

Освен че произвеждат жп траверси, близки до Чайка компании извозват боклука от два московски района по дългосрочни договори за над 42 милиарда рубли. Структури на Чайка се занимават и с пътно строителство в руската столица.

Няколко месеца по-късно руската пънк група "Пуси райът" осмя Юрий Чайка с песен,

"Трябва ли да разширим Русия и да я завладеем? Разбира се, колкото по-голяма е Русия, толкова повече можем да я доим", пее Надежда Толоконникова от "Пуси райът", облечена в униформа на служител на прокуратурата, докато Екатерина Самуцевич лакомо яде огромно печено пиле.

Споделяне

Още по темата

Още от България