Цацаров отказа да се отчита на депутатите за КТБ

Цацаров отказа да се отчита на депутатите за КТБ

Главният прокурор Сотир Цацаров отклони поканата на четирима депутати да се яви в парламента, за да даде отчет за разследването по случая КТБ. Той твърди, че по конституция подобно изслушване може да се състои само с решение на парламента.

По-рано в сряда четирима депутати, определящи се като "група за натиск" по казуса с КТБ - Валери Симеонов от Патриотичния фронт и Петър Славов, Методи Андреев и Мартин Димитров от Реформаторския блок, обявиха, че са поканили с писмо главния прокурор в Народното събрание, за да чуят от него за напредъка в разследването на обстоятелствата около фалиралата банка.

"Поканата е въз основа на новосъздадената в края на 2015 г. разпоредба в конституцията, която дава възможност за изслушване от депутатите на доклади на прокуратурата за прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика", обясниха народните представители.

"Искаме главният прокурор да каже и докъде са стигнали нещата по изправянето на Цветан Василев пред българското правосъдие и как се развива сътрудничеството между органите на държавното обвинение и синдиците на КТБ за обезпечаване и претендиране на максимален обем средства от източеното имущество", каза Петър Славов пред журналисти в парламента.

Колегата му Мартин Димитров допълни, че казусът е най-големият стрес тест за българското правосъдие, а Валери Симеонов беше категоричен, че няма да позволят нещата по този случай да бъдат заметени под килима. "Целта на писмото е и да изискаме от главния прокурор да прекрати това странно мълчание", подчерта той.

Според депутатите отговорност трябвало да носи и предишното ръководство на БНБ и другите държавни органи, които не са упражнили по закон дължимата грижа и надзор върху управлението на КТБ.

Важно е и да се провери дейността на квесторите, допуснали извършването на цесии и прихващания за стотици милиони след налагането на специалния надзор, добави Славов.
Притесненията на депутатите идвали и от данните в наскоро оповестения доклад на международната разследваща компания "Аликс Партнърс", в който тя се оплаква, че експертите ѝ не са имали достъп до част от документите по случая "КТБ".

В отговор със съобщение до медиите Цацаров отклони поканата, като припомни разпоредбата на конституцията, според която "Народното събрание изслушва и приема годишните доклади на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор, внесени от Висшия съдебен съвет, за прилагането на закона и за дейността на съдилищата, прокуратурата и разследващите органи. Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика".

Според Цацаров изслушване на главния прокурор може да бъде проведено само след решение на Народното събрание. "При съответно решение на парламента главният прокурор ще представи на народните представители исканата информация", се посочва още в съобщението.

Като реакция Методи Андреев коментира пред БНР, че една от съществените слабости на последната промяна на Конституцията е, че в Народното събрание главният прокурор идва по собствено желание.

"Освен че е главен прокурор, г-н Цацаров е и част от това общество. Ние го каним в качеството на главен прокурор като граждани и като народни представители, олицетворяващи един вот, да се възползва от дадената му възможност от Конституцията по свое собствено желание, ако той сметне, че въпросът е съществен за българското общество. Ако той сметне, че прокуратурата има какво да каже досега - какво е извършил по въпросния казус, да заповяда в НС, за да може да предаде въпросните постижения, които прокуратурата, може би, има, но ние не го знаем", коментира депутатът.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?