Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цацаров отрече да пречи на СРС-бюрото, но то любопитствало излишно

Според Бойко Рашков указанията на главния прокурор не позволяват проверка на законността на проследяванията

1 коментар
Снимки: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров не е издавал заповед, с която възпрепятства работата на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС), както съобщи ден по-рано неговият председател Бойко Рашков. Това обяви самият Цацаров по време на своя пресконференция в петък по повод разбита престъпна група за производство на наркотици и фалшиви пари.

Конфликтът между него и Рашков бе провокиран от отнемането на секретния достъп на зам.-шефа на бюрото Георги Гатев през лятото, което бе направено от ДАНС по предложение на прокуратурата.

Миналата седмица Рашков обяви пред парламента, че с колегите му са се натъкнали на множество нарушения със СРС, включителни и на незаконни подслушвания на политици, магистрати и журналисти. Цацаров категорично отрича, подкрепян от шефа на ДАНС Димитър Георгиев и шефа на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), който коментира, че шефът на бюрото не бил изнесъл конкретни данни, а "спомени и въображения".

Главният прокурор защити "позора" Роман Василев

Главният прокурор Цацаров разкритикува Бойко Рашков и заради определението му по адрес на бившия зам.-градски прокурор на София Роман Василев, когото той нарече пред ден "позор за прокуратурата" в ефира на бТВ.

Повод за изказването на шефа на Бюрото за контрол на СРС-тата беше твърдението на Василев, че той не е извършил нарушения на процедурите за подслушване по скандалното корупционно дело срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финснсиста Тенчо Попов.

"Моите уважения към Бойко Рашков, не мисля, че е много коректно някой да бъде наричан "позор за прокуратурата". От тази система Рашков е излязъл, в тази система той най-вероятно ще се върне, ако не намери политическа реализация, ама нека да не си даваме кой какъв е и кой бил позор за прокуратурата", заяви в петък Цацаров.

Още

"Тези тежки обвинения трябва да получат отговор. Аз не мисля, че отговорът на тези тежки обвинения трябва да бъде даден в стила на г-н Рашков (пред медиите – бел.ред.). Не от неуважение към медиите, а от уважение към институциите и държавността. Следователно би следвало всичко онова, което той твърди, да получи своя отговор именно в парламентарните комисии", заяви в петък главният прокурор, след като преди ден поиска Рашков отново да бъде изслушан, но заедно с колегите си от бюрото, на съвместно заседание на комисиите по вътрешна сигурност и за контрол на спецслужбите и използването на СРС-та.

"На второ място аз твърдя, че начинът, по който може да се отговори на тези неистини, аз го посочих и вчера – дали продиктувани от лични амбиции, дали продиктувани от политическа позиция зад гърба на г-н Рашков, която активира точно това говорене в точно този момент, отговор трябва да се получи в парламента", добави Цацаров.

По думите му позицията на шеф на бюрото на Рашков прави разговора институционален и "най-вероятно в парламента ще трябва да говорим вече с документи". Колкото до твърдението, че със своя заповед от 2015 г. главният прокурор възпрепятства работата на органа, контролиращ използването на СРС-та, Цацаров на свой ред контраатакува, разказвайки, че бюрото на три пъти не отговорило на негово искане да му предостави методиката си за извършване на проверка.

"Аз поисках тази методика два пъти, не ми бе отговорено. Поисках я от всеки от членовете – отново не получих отговор. Аз твърдя, че тази методика май те я нямат", каза Цацаров, уточнявайки, че впоследствие Рашков му поискал указанията за взаимодействието между прокурорите и бюрото.

Бюрото няма достъп до веществени доказателства, смята главният прокурор

"В това указание изрично е записано, че на членовете на бюрото се оказва пълно съдействие, включително с достъп до документи и помещения. Въпросът е и той е правен – дали членовете на бюрото имат достъп до веществените доказателствени средства? Достъпът до веществените доказателствени средства, т.е. до записания разговор, до продукта от СРС, имат съответните служители на МВР, прокуратурата, следствието, ако то разследва или разследващите органи по закон. Всеки друг достъп се разрешава от наблюдаващия прокурор", обясни главният прокурор.

След което изреди какво има право да проверява бюрото за контрол на СРС-та: дали искането е отправено от компетентен орган; дали разрешението е дадено от компетентен орган; дали разрешението е дадено за тези състави от НК, за които въобще е позволено това да се ползва; има ли съдийско разрешение; спазен ли е срокът; правилно ли е удължаването на срока; дали след като 6-месечният срок е изтекъл по заявка на един орган, не се е стигнало до спекула за това друг орган да го направи.

"Стигнало се е, защото в България има тотално нежелание да има единен регистър на използваните СРС. Съдията във Видин не знае какво прави съдията в София. Това контролира бюрото. Това, което аз мога да кажа е, че от моя страна има желание. Аз навсякъде съм предлагал съществуването, като съдия, на такъв регистър. Изменения в Закона за СРС. Има ли пречка този регистър да бъде не в МВР, не в прокуратурата, а в контролния орган – бюрото? Няма."

"Защо е нужно на членовете на бюрото да четат материалите, до които имат достъп разследващите и защитата?.. Данните, които не могат да четат членовете на бюрото – и това е законово положение, не защото Цацаров го е измислил – са данните относно съдържанието на самите СРС-та", продължи главният прокурор.

Цацаров заимства предложение на Рашков за регистър на СРС-тата

Той дори разпростря разсъжденията си по-нататък, предлагайки конкретни промени в Закона за специалните разузнавателни средтсва (ЗСРС): "Бюрото е необходимо, ако получи разширение още на правомощията си, бюрото е необходимо ако получи и поддържа електронен регистър, разбира се, при спазване на всички изисквания за класифицирана информация. Тогава бюрото веднага ще може да осъществи контрола за лицето Х дали някъде другаде не тече паралелно СРС, дали друг не е поискал СРС на другото основание и прочие. Тази единна информационна система се избягва генерално. Аз казах и в Народното събрание – промени в закона са необходими и в още една насока – може да сме прокурори, поне аз в момента, ама дайте всичко онова, което е продукт на СРС, да бъде записвано, а не селектирано, и предоставено на защитата, оттам и на съда."

Всъщност, идеята за създаване на единен регистър на използваните СРС-та е лансирана неведнъж от самия Рашков още през есента на 2014 г., когато той праща писма до ВСС и правосъдното министерство. Тогавашният министър Христо Иванов изразява принципната си подкрепа за идеята, тъй като така ще бъдат гарантирани правата на гражданите, станали обект на подслушване и проследяване. От съдебния съвет пък му отговарят, че ще инициират среща с членовете на бюрото. До нещо конкретно в тази посока обаче, така и не се стигна.

От указанието на Цацаров за това какви документи да предоставят прокурорите на бюрото, с което Mediapool разполага, пък става ясно, че обвинителите не трябва да дават достъп до "самите прокурорски преписки и досъдебни производства – изцяло или само с отделни доказателствени материали".

"Преценката на доказателствата и на резултатите от водените действия по разследването е изцяло извън правомощията по закон на НБКСРС. Това се отнася и за: документите, на които се основава искането за използване на СРС по смисъла на чл. 15, ал. 2 ЗСРС; резултатите, получени в хода на прилагане на СРС, предоставени на хартиен или друг носител, по смисъла на чл. 25 ЗСРС; получените веществени доказателствени средства (ВДС)", се посочва още в заповедта на Цацаров.

Според Рашков указанията на Цацаров спират проверката на стотици СРС-та

По този повод Бойко Рашков коментира пред Mediapool, че това ограничение не кореспондира със закона, тъй като елиминира възможността бюрото да провери кога точно са изготвени въпросните ВДС, както и дали използването на СРС-тата е било прекратено в момента, в който те са изпълнили целта, определена от съда.

Като пример той посочи случаите, при които разследващите установяват самоличността на заподозрян чрез секретен способ за проследяване. В тази хипотеза органът, прилагащ СРС, трябва да преустанови прилагането му веднага, след като целта е изпълнена, да уведоми заявителя, който да поиска ново СРС от съда, за да подслушва телефона на въпросния заподозрян. В много от тези случаи обаче службите продължават да следят кореспонденцията на лицето и след като самоличността му вече е ясна. Именно затова бюрото би трябвало да има достъп до ВДС, тъй като в тях се съдържат реквизити, по които може да се провери дали е налице злоупотреба.

По данни на Рашков случаите по тази хипотеза от закона (чл. 12, ал. 1, т. 4 от ЗСРС – бел.ред.) през 2014 г са 645, през 2015 г. са 292, а през 2016 г. - 340 броя. "Ние обаче не можем да проверим нито един от тях заради указанията на Цацаров", заключи Рашков пред Mediapool.

"Не като главен прокурор, като юрист ви казвам – има съответна забрана по НПК. Не можеш да контролираш процедурите, ако си воден и от любопитството какво са си говорили обвиняемият и свидетелят. Това не е работа на бюрото", декларира по-рано главният прокурор.

След което зададе и риторичния въпрос: "2015 г. въпросното указание е изпратено на г-н Рашков по негова молба. От 2015 г. досега на регистратурите за класифицирана информация в прокуратурите, включително и в моята, са извършени десетки проверки от бюрото. Как се сети вчера Бойко Рашков, че точно това указание му пречи, след като 2 години го прилага без какъвто и да е проблем?"

"Напротив, има голям проблем! А той защо сега се сети, че съм политизиран и имам амбиции", индиректно му отговори шефът на бюрото, допълвайки, че не е изпратил методиката за проверка на СРС-та, поискана от Цацаров, защото указанията му към прокурорите обезсмислят прилагането ѝ.

По думите му с въпросната си заповед главният прокурор на практика тотално изземва правомощието на наблюдаващите прокурори сами да преценяват кои документи да предоставят за проверка от СРС-бюрото.

Бойко Рашков намекна и откъде първоначално тръгва конфликтът между прокуратурата и бюрото за контрол на СРС-та, отбелязвайки, че това не е първия път, в който Цацаров обвинява членовете на органа в "нездрав интерес". Подобна реплика той отправил "на всеослушание" и по отношение на Георги Гатев във връзка с проверка по дело, свързано с КТБ, която така и не е завършена. Рашков обаче не пожела да даде повече подробности за момента.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Лизи Гугуткова
    #1

    Шефеее, ти си ги избра... И агент сава.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.