"Не сме национални предатели, просто сме прокурори"

Цацаров отрече сценарий срещу ГЕРБ, медиите попречили на акция "Бюлетини"

Ексвътрешният министър "може би е объркал времето, оценките, човека и всичко друго"

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата не е влизала в сценарий срещу ГЕРБ, целящ да дестабилизира държавата, а просто е изпълнявала задълженията си по закон, образувайки разследвания за незаконното мобилно подслушване в МВР, за корупция срещу отстранения шеф на ГДБОП Станимир Флоров и за отпечатването на 350 000 незаконни бюлетини.

Това се разбра от коментара на главния прокурор Сотир Цацаров по повод индиректните обвинения, отправени към него и подчинените му от ексвътрешния министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов в изборната нощ в неделя.

"Това обвинение първо не е конкретно. Второ, това обвинение, че прокуратурата участва в сценарий за дестабилизиране на страната – напротив. Прокуратурата изпълнява своите функции по конституция и закон. Ако на някой му харесва прокуратурата да е пасивен наблюдател на нарушения и престъпления, може би е объркал времето, оценките, човека и всичко друго", заяви ръководителят на прокуратурата, след своя лекция за бъдещето на институцията в УНСС.

Той припомни и предишния случай, в който също бе атакуван от Цветанов заради образуването на дело за получаване на подкуп от дясната ръка и близък приятел на бившия министър – Станимир Флоров. Тогава бившият МВР шеф определи действията на разследващите като "национално предателство", след което последователно бе привикан на три разпита.

"За мен и за колегите си мога да приема всичко друго, но не и обвинения за участие в сценарий, а айде да се върна и към още едно определение – бяхме обвинени по повод конкретно разследване дори в действия, близки до националното предателство. Не сме национални предатели, просто сме прокурори", добави Цацаров.

Той индиректно бе нападнат от Цветанов в неделя заради акцията в печатницата "Мултипринт" ООД, собственост на общинския съветник от ГЕРБ в Костинброд Йордан Бончев. Там бяха открити 350 000 бюлетини за вота, отпечатани според държавното обвинение извън договореното с Министерския съвет количество по поръчката.

"Тук е моментът да благодаря на Борис Велчев, който беше главен прокурор в предишния мандат. Това беше човекът, който не допусна прокуратурата да участва в изборния процес... Давам това като оценка на вече изтеклия мандат на бившия главен прокурор. Искам да му кажа едно голямо благодаря, защото това, което наблюдавахме в тази кампания, мисля, че европейските институции трябва да проверят това, което се правеше", възмути се Цветанов пред Нова телевизия малко след приключването на гласуването.

Преди него експремиерът Борисов също упрекна прокуратурата, че се е обединила с политическите му опоненти и е взела участие в компроматната война срещу ГЕРБ.

"Тези избори минаха под тежките непрекъснати активни мероприятия срещу ГЕРБ. От А до Я. Като се започне с подслушванията, които до ден-днешен никой не си е изяснил за какво става въпрос. Освен срещу нас, има ли срещу друг компромат? Има ли срещу други партии? Вижте как са се обединили всички срещу нас", гневеше се Борисов, след като гласува в Банкя.

За сценарий преди ден заговори и служебният премиер Марин Райков, който заяви, че "изкуственото нагнетяване на напрежение, умножаването на скандалите, хипотезите, тиражирането на апокалиптични сценарии имаше за цел да демотивира българите да не гласуват". За разлика от Цветанов и Борисов обаче, министър-председателят не уточни кого визира, като поръчител на всичко това.

По повод акцията в "Мултипринт", която първоначално бе разгласена от ТВ7, главният прокурор коментира във вторник, че прокуратурата не е имала намерения изобщо да дава информация по случая преди провеждането на изборите. Изпълнителният директор на телевизията обаче направи в деня за размисъл в събота поредица от живи включвания от Костинброд, обявявайки, че е разкрит опит за огромна манипулация на вота от страна на ГЕРБ.

"Новината за акцията в деня на мълчанието не бе произведена от прокуратурата. Пресссъобщението на прокуратурата е резултат от това, че акцията доби медийна популярност, обществена популярност и в крайна сметка ние бяхме поставени под огромния ваш натиск да дадем някаква информация. Постарахме се да представим максимално обективна и максимално пестелива информация... Никъде в тази информация, никъде в изявленията до момента, никъде дори в проведените действия по разследването, никой по никакъв начин не е свързал това, което прокуратурата е установила и което ще покаже утре (сряда – бел.ред.) пред медиите и въобще пред обществеността, с конкретна политическа партия. Не виждам, при липса на такива доказателства, защо ни обвиниха в участие в сценарий", заяви Сотир Цацаров пред медиите в УНСС.

Подобно на Борисов, който се възмути, че разследващите е трябвало да изчакат с реализацията, за да проследят до кого точно ще стигнат незаконните бюлетини, главният прокурор лаконично даде да се разбере, че преждевременното разгласяване на случая по медиите е попречило на работата на колегите му.

"А ако медийно огласяване не бе направено предварително, вие щяхте да го разберете категорично след изборите. Прокуратурата е с ясното съзнание за това, че се е намирала в ден за размисъл. Хайде да си зададем и един друг въпрос – дали това огласяване по някакъв начин не е попречило на планирана реализация на акцията по друг начин?.. Не ме карайте да ви казвам нищо повече", довърши Цацаров, след което помоли съдебните репортери да задържат въпросите си за специалната пресконференция на прокуратурата, насрочена за сряда.

Очаква се след ден ръководството на държавното обвинение да обяви подробности за това къде е трябвало да бъдат превозени готовите бюлетини от склада на "Мултипринт", срещу кого е вече образуваното разследване за престъпление по служба, както и дали има данни коя партия е планирала да се възползва от незаконните изборни книжа.

Досега от прокуратурата са обявили единствено, че "в складови помещения са открити над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в извънредните парламентарни избори на 12.05.2013 г. До 08.05.2013 г. "Мултипринт" ООД е изпълнило задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за изборите и същите са превозени до областните администрации в страната. Откритите през нощта на 10.05.2013 г. бюлетини са извън тези количества".

Споделяне

Още по темата

Още от България