Изчаквайки решението на сръбския съд за екстрадицията му

Цацаров отряза в аванс Цветан Василев за разпит в Белград

Главният прокурор не можел да разбере "кой от всички, правещи изявления, е защитник"

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров отхвърли в петък възможността мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев да даде обяснения по делото за източването на банката чрез видеоконферентна връзка от Белград.

Това бе предложено малко по-рано през деня от един от адвокатите на банкера – Христо Ботев, който заяви пред бТВ, че искането на клиента му ще бъде изпратено на държавното обвинение до няколко дни.

Цацаров обаче побърза да го отхвърли още преди да е пристигнало официално, посочвайки че най-напред трябва да се изчака решението на сръбския съд по искането за екстрадиция на Василев, изпратено от българските власти през септември.

"Аз първо не мога да разбера кой от всички, правещи изявления, е защитник, т.е. - има качество на защитник по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). И второ, нека не правим прибързано коментари до момента, в който се произнесе сръбският съд", коментира саркастично главният прокурор.

Всъщност адвокат Ботев има пълномощно по делото за източване на 206 млн. лева от КТБ още от самото начало на разследването. Заедно с другия български защитник на Василев – Константин Симеонов, той се е явявал на всички досегашни заседания на съда по мерките за неотклонение на обвиняемите, като защитаваше зам.-главния счетоводител на КТБ Борислава Тренева-Кючукова.

Ботев обясни желанието на Василев да даде обяснения още сега с опасенията му, че има политически лица с доста сериозен апетит към бизнеса на банкера.

"В случая говорим за хора, които имат огромни интереси в бизнеса и успяват да си ги защитават чрез политиката. Т.е. имат ключови позиции в политиката, във властта, оттам и в прокуратурата, и става затвореният кръг, чрез който очевидно за 4 месеца може да се унищожи една банка, една телевизия - защото телевизията е на ръба на оцеляването (ТВ7 – бл.ред.), и да се опитат да се източат множество работещи фирми, да се отнемат техните активи и всичкото това да се препише на Цветан Василев", заяви адвокатът.

"Нека задам още един въпрос, който отново ще бъде свързан с правна конструкция – кога дава обяснения един обвиняем? Когато му бъде повдигнато обвинение", репликира го задочно чрез медиите Цацаров, давайки да се разбере, че прокуратурата ще държи разпитът на Василев да бъде направен едва, след като той се върне в страната.

Той иронизира и мнението на защитата, че животът на собственика на КТБ е застрашен в България, заявявайки че данни за подобна заплаха се чуват единствено в "телевизионните студия".

"Не може да си обвиняем и да станеш свидетел, не може. За да станеш защитен, трябва да има реална опасност. Когато са налице достатъчно данни да те привлекат като обвиняем, не можеш да избягаш от качеството на обвиняем с това, че искаш да бъдеш свидетел. Това не се определя от това – кой какво иска. Нещо повече – Законът за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство дава възможност да бъде защитен и обвиняем, но при наличие на реална опасност. Никой до момента, никой, не е предоставял тези данни или няма желание да ги предостави, които да обосноват такава опасност. Аз тези данни ги чувам само от телевизионните студия. Разбира се, ако успя да изгледам всички предавания на явяващия се адвокатски екип", добави Цацаров.

По повод новото разследване за пране на пари, образувано срещу Цветан Василев и съпругата му по материали от Лихтенщайн, главният прокурор заяви, че двамата все още не са обвиняеми по него.

Адвокат Христо Ботев пък коментира информацията на в. "Труд", че семейството има къща за 20 млн. евро на брега на Женевското езеро, отбелязвайки, че "човек, който е декларирал 160 млн. доход, ги е декларирал официално, платил е данъци върху тях – мисля, че няма никакъв проблем да си купи не на Женевското езеро, ами където иска и каквото иска на съпругата си".

Юристът напомни, че данъците им са платени още през 2012 г., когато е купена и къщата. "Но сега, когато се очаква един доклад на БНБ в понеделник, при евентуално негативен доклад веднага ще се каже: "Ето, той с нашите пари, с вашите пари, купи си къща, направи това, това направи!", прогнозира Ботев.

В момента Цветан Василев се намира в Белград, изчаквайки края на процедурата му за екстрадиция. Освен него по делото за източването на 206 милиона лева от КТБ обвинения имат още изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова, както и подуправителят на БНБ Цветан Гунев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?