Цацаров пак обеща да изчисти публично стара имотна сделка

снимка БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров пак обеща да направи изцяло публични документите за имотна сделка, сключена през 2007 година. Става дума за закупуването на апартамент в Пловдив от фирмата "Калисто-Мати" за 21 120 евро.

Жилището е с 55 кв. метра застроена площ, състоящ се от дневна с кухня, спалня, баня с тоалетна и тераса, като е в завършена в груб строеж жилищна сграда. Данъчната оценка на имота - апартамент с изба, тогава е била 25 389 лева.

За сделката се разбра от публикация в сайта "Биволъ" през 2012 година, докато Цацаров беше кандидат за главен прокурор. Тогава в Имотния регистър фигурираше информация, че апартаментът е бил дарен от фирмата на семейство Цацарови. По-късно Агенцията по вписванията редактира данните, записвайки, че става дума за покупко-продажба. Обяснението за "дарението" бе допусната техническа грешка.

Преди седем години Етичната комисия на Висшия съдебен съвет не откри нарушения на Цацаров. Тогава не бе открит проблем и със симулативната сделка за продажба на овощна градина, извършена от съпругата на Цацаров – нотариус Меглена Цацарова.

Сега информацията за покупката на апартамента е било напълно изтрита от Имотния регистър, вероятно при тридневната "профилактика" на системата, която бе проведена в края на миналата седмица. За изтриването на данните съобщи отново "Биволъ"

"Готов съм да предоставя отново за публичен достъп документи (нотариален акт, удостоверения от Служба по вписванията, фактура за покупка на имота и друди), представени от мен и за нуждите на проверката във ВСС още през ноември 2012 г., по предния сигнал на „Биволъ“ преди 7 г. Готов съм да представя и допълнителни такива, защото нямам какво да крия. Всички имотни сделки са декларирани по съответния законов ред, като в годишните ми имотни декларации са посочени действителните цени на придобиването им", обяви Цацаров в позицията, публикувана на сайта на прокуратурата.

Той казва, че за него са ясни целите и сценаристите на публикацията за изчезналите данни за сделката му от Имотния регистър. Главният прокурор обаче не уточнява какви са целите и кои са въпросните сценаристи.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?