Цацаров подписа меморандум за разбирателство със сръбския си колега

Визитата на главния прокурор в Белград е седмица преди делото "КТБ"

Цацаров подписа меморандум за разбирателство със сръбския си колега

Главният прокурор Сотир Цацаров подписа в петък меморандум за разбирателство със сръбския му колега Загорка Доловац.

Визитата му в Белград е само седмица преди началото на мегаделото "КТБ", по което основен подсъдим е намиращия се именно в сръбската столица банкер Цветан Василев.

Документът предвижда взаимодействие в рамките на юрисдикциите на двете държави и при спазване на ангажименти, произтичащи от международни правни актове. Страните се съгласяват да си сътрудничат в обмена на информация и при изпълнение на искания за правна помощ в обхвата на международно-правното сътрудничество по наказателно-правни въпроси.

Предвижда се сътрудничество в областта на организираната престъпност, корупция, тероризъм, трафик на наркотици, оръжия и хора, незаконно превеждане на хора през граница, изпиране на пари, конфискация на постъпления, придобити от престъпна дейност, киберпрестъпност и др., при спазване на всички процедури по поверителност, съгласно действащите законодателства на държавите, съобщават от прокуратурата.

Цацаров е придружаван от заместника си Ася Петрова и от завеждащия отдел "Международен" във Върховната касационна прокуратура Цветомир Йосифов.

От три години българската прокуратура иска от сръбските власти предаването на основния подсъдим за фалита на четвъртата по големина българска банка Цветан Василев. Към момента обаче сръбското правосъдие отказва да го екстрадира. Общо 17 души са подсъдими за фалита на КТБ. Сред тях са представители на мениджмънта на банката, вътрешния одит и одитиращата фирма и двама подуправители на БНБ.

Споделяне

Още от България