Цацаров поиска отмяна на присъда на адвокат, осъден за пледоарията си

Снимка: БГНЕС (архив)

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Върховния касационен съд да бъде отменена присъдата на адвокат, осъден за пледоария в защита на клиента му. Става дума за казуса на адвокат Венцислав Точков, който има влязла в сила присъда от 1500 лв. глоба заради негова реч в съдебната зала.

Защитникът беше осъден заради думите, с които започнал пледоарията си по наказателно дело срещу клиент, което поел като служебен адвокат. Точков е казал пред съда: "Подзащитният ми е близо 80-годишен пенсионер, страдащ от тежка форма на диабет и видно от представените по делото доказателства, психични проблеми. Тежкото му здравословно и емоционално състояние е причинено основно от психическия тормоз, нанесен му през годините от частния тъжител".

Посоченият в пледоарията на Точков частен тъжител след това обаче завежда дело за клевета срещу адвоката. Русенският районен съд оправдава адвокат Точков, но на втора инстанция, той е признат за виновен.

Присъдата предизвика острата реакция на адвокатурата, която я определи като удар срещу гилдията и посегателство на принципа за справедлив съдебен процес. Междувременно адвокатът заведе дело пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Главният прокурор поиска отмяна на присъдата с аргумента, че адвокат Точков е бил длъжен да "изясни всички фактически и правни положения в полза на клиента си, ръководен от вътрешното си убеждение, доказателствата и закона".

Цацаров цитира Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, според която адвокатите имат свобода на изразяване в съдебната зала. Според главния прокурор присъдата срещу адвокат Точков застрашава основни принципи на наказателния процес.

Споделяне

Още от България