mediapool.bg Ти си това, което четеш

Цацаров поиска парламентът да приеме резултатите от референдума

21:23 | 13 ноември 2016 | 6 коментара

снимка БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от парламента да приеме волята на избирателите и да направи необходимите поправки в Изборния кодекс, които произлизат от резултата на референдума. Той уточни, че говори като гражданин.

“Доколкото прочетох гласовете, които не са стигнали, за да произведе референдумът целите си, са 12 -13 хиляди. Отговорност на парламентарно представените политически партии е референдумът да произведе този ефект, който би произвел, ако ги имаше тези гласове“, каза Цацаров от Пловдив, цитиран от агенция “Фокус“.

Според него всичко друго би представлявало “нелеп опит за загърбване“ на нещо, което се е случило.

“(Случи се) нещо голямо. За първи път е имало толкова масово участие от страна на населението на референдум и за първи път можем да говорим за истински референдум, с ясно и точно поставени въпроси, които касаят бъдещето на страната“, коментира главният прокурор.

Референдумът бе иницииран от Слави Трифонов. В него участваха близо 3.5 милиона българи. С голямо мнозинство те гласуваха за въвеждане на мажоритарна избирателна система за народните представители, които да бъдат избирани с абсолютно мнозинство в два тура. Гласоподавателите подкрепиха огромно намаляване на партийните субсидии и задължителното гласуване.

Още по темата
Още от България