Цацаров поиска уволнението на трима прокурори

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор поиска уволнението на шефката на Варненската районна прокуратура, нейната заместничка и на зам.-шефа на Районна прокуратура – Кърджали, съобщиха от държавното обвинение в сряда. Сотир Цацаров се мотивира с това, че тримата са извършили тежки нарушения на Етичния кодекс на магистратите.

Уволнението на варненските прокурорки е заради случай от 11 декември миналата година. Около 17 часа този ден жена е подала сигнал в Първо РПУ във Варна, че мъжът, с когото е живеела от години на семейни начала, е отправил закана с убийство. Той е бил осъждан за убийството на първата си съпруга.

Разследващ полицай е уведомил районната прокуратура в града. Шефката на прокуратурата Цветанка Гетова е изпратила в полицията дежурния прокурор като му указала да участва в разпита на пострадалата. По-късно самата Гетова и заместничката ѝ Милена Даскалова също отишли в Първо РПУ.

Те се осведомили за разследването и веднага след това влезли в стаята, където се провеждал разпита на жената. Двете прокурорки прочели протокола от разпита и съобщили на дежурния прокурор и разследващия полицай, че не виждат престъпление. Дежурният прокурор отговорил, че разпитът все още не е приключил и предстои установяването на тези обстоятелства.

Думите провокирали Гетова и Даскалова и те започнали да задават въпроси на жената.

"Даскалова си позволила да каже, че ако този мъж я удари, може да я остави "залепена като гербова марка", съобщиха от пресслужбата на прокуратурата.

След въпросите и този коментар, Гетова и Даскалова разпоредили на разследващия полицай и на дежурния прокурор да напуснат кабинета.

"Когато останали насаме със свидетелката, Даскалова ѝ заявила, че с подадената жалба може да вкара в затвора мъжа, от когото се оплаква, а "той имал достатъчно хора и познати", както и че не това е начинът да се защити, защото заплашилият я може да продължи да я тормози. Позволила си и препоръка към свидетелката да размисли много добре и по-спокойно дали да подава сигнал срещу него", казват от прокуратурата.

При тези думи жената попитала дали може да оттегли жалбата си. Получила утвърдителен отговор от Даскалова, след което двете с Гетова позволили на разследващия полицай и дежурния прокурор да продължат с разпита. На следващия ден свидетелката наистина оттеглила жалбата си, обяснявайки, че действала под силна емоция.

Заместник-шефът на РП-Кърджали Чавдар Чавдаров е предложен за уволнение заради нелегален превоз на около 40 кг риба.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?