Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цацаров поиска ВСС да цензурира медийните изяви на членовете си

Калпакчиев: Може би главният прокурор живее в държавата антиутопия "Прокуратурия"

13 коментара
Цацаров поиска ВСС да цензурира медийните изяви на членовете си

Пленумът на Висшият съдебен съвет (ВСС) да препоръча на членовете си да се въздържат от изяви медии, чийто собственици и издатели са обвиняеми или подсъдими по наказателни дела.

Такова предложение направи в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров, визирайки публикуваната в августовския брой на списания "Клуб Z" статия от колегата му съвета Калин Калпакчиев "Съдебната независимост: под обсада".

"Публично ясно е, че издател на списанието, както и на сайта, е дружеството "Зебра.БГН", като на сайта е посочено конкретното име на издателя. Абсолютно публично известно е, че въпросният издател е подсъдим за укриване на данъци с общ размер над 62 млн. лв", аргументира идеята си Цацаров, имайки предвид бизнесмена Огнян Донев, чието дело в момента се намира на първа инстанция.

Главният прокурор повдигна темата, след като в началото на заседанието влезе в конфликт с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който подобно на Калпакчиев поиска оставката на представляващия съвета Димитър Узунов заради едноличното му решение кои членове на ВСС да говорят с европейските прокурори, изготвящи експертиза на държавното обвинение.

Изявите в медия на подсъдим били лош сигнал към разследващите

Според главния прокурор изразяването на позиция от страна на член на ВСС в медия, чийто издател е подсъдим, изпращало лош сигнал към прокурорите, работещи по разследването срещу въпросния издател, и добър знак към самия него.

"Абсолютно недопустимо е член на ВСС да публикува статия в списание, за което е абсолютно известно, че се издава от подсъдим, в случая Огнян Донев. Това е лош сигнал спрямо прокурора и добър сигнал спрямо подсъдимия", заключи Цацаров, препоръчвайки на пленума на съвета да приеме следното решение: "Препоръчва на членовете на ВСС да се въздържат от изяви в медии, за които е известно, че се издават от обвиняеми или подсъдими лица".

"Когато главният прокурор трябва да информира гражданите и обществото във връзка с тежки разследвания, които трябва да бъдат предприети, по факти, които са предмет на публично обсъждане месеци и години наред, се прави опит върху това да се постави една димна завеса или да се подмени темата", реагира веднага след това Калин Калпакчиев, определяйки целта на това предложение на главния прокурор като "тривиална" и "популистка".

Според Калпакчиев, който бе излъчен за член на съвета от съдийската квота, с това свое предложение Цацаров създава бъдещо основание за отвод на съдебния състав по делото срещу Донев.

"Бях забравил, признавам, тъй като не се интересувам от наказателното дело срещу г-н Огнян Донев. Вчера открих случайно, че това наказателно дело, за което той пише, е било веднъж прекратено от съдията-докладчик, върнато на прокурора, решението на съдията е върнато от СГП, СГП прави отвод, което е наистина безпрецедентно в съдебната практика, с мотив, че неоснователно е прекратил съдебното производство", добави Калпакчиев.

Главният прокурор и ВСС не могат да казват кой къде да изразява мнението си

Той отбеляза още, че мотивите за предложението на Цацаров са доста противоречиви, посочвайки, че издател на "Клуб Z" е дружеството "Зебра.БГН", а всеизвестно е, че в България обвиняем може да е само физическо лице.

Добави и, че според конституцията "не е работа нито на главния прокурор, нито на пленума на ВСС да казва, да определя кой, независимо дали е магистрат, обикновен гражданин, политик, къде да упражнява признатото си право на свободно мнение, в каквато форма намерят за добре и както намерят за добре". По думите му с едноличната си власт да управлява пирамидално структурираната прокуратура главният прокурор може да обвини всеки и по този начин да определя пред кои медии да говорят членовете на ВСС.

"Аз разбирам, че главният прокурор има отношение към медиите и към публичното изказване на мнение. Той неведнъж е занимавал нас с неговата класация на притежание на медии, на добри или на лоши. Но главният прокурор на една правова държава не може да се изявява в ролята на главен цензор или министър на истината. Може би главният прокурор живее в държавата антиутопия "Прокуратурия", и му се иска да се разделят медиите така – тези ме хвалят и затова са добри, пък другите ме критикуват, та ако може да ги забраним", обобщи саркастично Калин Калпакчиев.

Срещу тази идея се обявиха още Соня Найденова, Юлиана Колева и Галина Карагьозова, като и трите изразиха мнение, че ВСС няма никакви правомощия да ограничава правото на мнение на когото и да е било.

Освен това, Колева посочи, че не съществува никаква логическа и фактическа връзка между това да публикуваш материал в една медия или да се изкажеш пред нея, и това кой е издателят ѝ, защото контакт със самият него няма. Тя допълни тезата си и със сравнение с другарските съдилища преди падането на комунистическия режим.

"Ако сега подкрепим предложеното от главния прокурор, утре ще трябва да гласуваме и предложение за в бъдеще къде какво да четем", коментира и Галина Карагзозова.

"Само на един единствен момент ще се спра – с марката "Клуб Z" на първи март 2014 г. стартираха сайт и списание с главен редактор журналистката Светлана Джамджиева и издател Огнян Донев... Тогава ясно е – зад "Зебра" или "Жираф" стои Огнян Донев. Това е направено, когато е било висящо делото", упорстваше въпреки това Цацаров, чиято идея предизвика поредни критики към него за липсата на информация по далеч по-съществени казуси, като проверката "Яневагейт" и разследването за източването на КТБ.

"Зная, че пак ще бъда обвинен в сценарий, който съм развивал, развивам и прочие. Ясно е каква е тази медия, какви политически позиции поддържа. Няма лошо в това, политиката е за това да има спор... Следващата статия е статията на Радан Кънев и в това няма лошо. Може би трябваше първо Кънев, после Калпакчиев, но така са преценили", иронизира главният прокурор, след което в крайна сметка оттегли предложението си, обявявайки със задоволство, че то вече било постигнало своята цел – "тези, които говорят за морал и за етика, и тези, които се занимават с ресторантите и кюфтета, ще осмислят дискусията".

И Лозан Панов поиска оставката на Димитър Узунов

Преди този скандал, пленумът на ВСС си спретна друг, в който Цацаров отново заемаше основна роля. Той бе провокиран от изказване на шефа на ВКС Лозан Панов, който стана вторият член на съвета след Калпакчиев, който поиска оставката на Димитър Узунов.

"В каква процедура сме, че да давам обяснения. Няма да ви отговоря по никакъв начин", реагира като ужилен Узунов, след като Панов го предупреди, че ако не се оттегли сам, той ще инициира предложение за освобождаването му от длъжността представляващ.

Според Лозан Панов решението на Узунов еднолично да определи членовете на съвета, които да разговарят с европейските прокурор не е случайно и направи паралел с делото за източването на КТБ и последното интервю на Цветан Василев. Казаното от банкера, според Панов, съдържа проверими факти, по които обаче няма никаква реакция от страна на прокуратурата. Към това той добави и, че ВСС така и не може да разбере какво става с проверката по мегаскандала "Яневагейт".

"Заради нашето безсрамие хората ще ни изгонят с камъни"

"Не изпитвам съчувствие към Цветан Василев, но неговите твърдения трябва да се проверят. Това се случва в момент, в който се извършва проверка, която касае и бездействието на прокуратурата. Наред с това няма никаква визия и какво се случва с "Яневагейт". Проблемът не е в интервюто на Цветан Василев и с "Яневагейт". Проблемът е, че няма реакция на държавните органи във връзка с тези събития. Задавам въпросите, защото съм член на пленума на ВСС, който избира председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор и свързвам този въпрос с действията на Димитър Узунов. Може и да не е истина това, което е казал Василев, но някой трябва да го провери. Възможно е да се случва и сега с друга институция", заяви Лозан Панов, заключвайки, че "заради нашето безсрамие хората ще ни изгонят с камъни".

Изказването му предизвика моменталната реакция на Цацаров, който отбеляза, че тезите на председателя на ВКС съвпадали с тези на бившия министър на правосъдието Христо Иванов и на "някои елементи на политическия спектър". Шефът на Етичната комисия в съвета Ясен Тодоров очаквано се включи към лагера на главния прокурор, призовавайки Панов да не внасял предизборната кампания в залата на ВСС. В крайна сметка стана ясно, че точка с предложение за освобождаването на Узунов ще бъде разгледана на следващото заседание на пленума на съвета.

"Въпросът за оставката на представляващия бе поставен от мен миналия път, поддържам го и сега. Лично имам готовност и ще внеса за следващото заседание предложение за включване на такава точка, защото съм против този тип поведение с дебнене и включване в последния момент на точки. Това не отговаря нито на моя маниер на работа, не би следвало да отговаря и на работата на ВСС", заяви Калин Калпакчиев.

"Може би сме загубили чувство за срам и за това как съзнанието трябва да ни принуди да разберем, че всички постъпки се лепят на тези, които ги вършат. Намирам, че поведението на Узунов точно в момент, в който се извършва проверка или мониторинг, както искате го наречете, от прокурори от Великобритания, Холандия, Испания и Германия, не е случайно", обобщи темата Лозан Панов, след което репликира Цацаров, че не защитава политически тези, а поставя "въпрос, който е важен за държавността за България".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Nikola Nikolov
  #13

  "...решението за връщането на давността за комунистическите престъпления беше взето по искане на главния прокурор Сотир Цацаров от декември 2015 г." "Конституционният съд отмени текста от Наказателния кодекс, който гласеше, че всички тежки престъпления, извършени от членове на ръководни органи на БКП в периода на тоталитарния режим, могат да се разследват без давност." За тоя индивид - цацаров, обаче, давност не бива да има !!!!

 2. Явор от Германия Костовист
  #12

  До кога ще чакме ЕС, НАТО, марсианците или някой друг да ни свърши работата? Общ принцип:-"На вълка му е дебел врата защото сам си върши работата" Настана ли накрая времето, да преодолеем късният си пубертет??? Съществува златен шанс да покакажем на целият разумен свят, че въпреки недочелият и Винету нащ премиер Боко от Банкя, въпреки бившата партийна секретарка, българите не са най-първобитният народ в Европа.

 3. АТ
  #11

  На Цацаров само цензура му е в главата. Да не се говори, да не се шуми, за да си живее мирно и блаженно. Мисли, че ако не му се излага на показ мръсното бельо, всички ще го мислят за чистоплътен и готин. Но дали някой те сочи и показва или мълчи, Цацаров, няма значение, защото всичко в тебе и покрай тебе вони на мръсотия, на гнусота, на позор, на безчестие. Отвратителна е вонята от тебе, от действията ти, от лакеите ти. Гнусота!

 4. filt
  #10

  Мястото на Цацаров и ко е в затвора. Те са най-долнопробната част от мафията. Антиреформаторът Борисов трябва добре да си помисли дали няма да последва тази корумпирана шайка.

 5. Boriana Boneva
  #9
 6. Boriana Boneva
  #8

  разбира се ВСС няма да гласува такава точка, пък и да я гласува няма да поиска оставката на този гербаджийски плужак. Но със сигурност това ще достигне до ушите на европрокурорите. Въпросът е за какво ще бъдат отворени те?

 7. Територия на Мики Маус
  #7

  Грешният и практически НЕприложим тук модел го задават ОТ ВЪН, но блъгарите се престарават в кражбите и злоупотребите!

 8. milan
  #6

  С тези лични ежби,от ЕК скоро няма да ни свалят мониторинга върху правосъдната си система.

 9. deni123
  #5

  всичко е ясно, по-интересно е каква позиция ще заеме Цецка Цачева по този въпрос. Или ще се правим на разсеяни, докато ББ ни инструктира какво да папагалстваме?!

 10. Територия на Мики Маус
  #4

  Още дълги годинки ще има да си играем на независимо демократическо правосъдийце, с € учителки като Нели Кукуруз-офшоркаджийката! Която беше в България да ни учи на Европейско офшорно право и офшорен морал!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.