Прокурори и данъчни проверяват ЕРП-тата

Цацаров поръча чрезвичайни мерки: Добрев да намали цената на тока

Министърът отказа да издава заповед, ДКЕВР ще взема решението

"При тези протести прокуратурата не може да остане в досегашното си състояние и трябва отново да заеме мястото си по Конституция и да е гарант на законността", каза Сотир Цацаров. Сн. БГНЕС

С обяснението, че прокуратурата не може да остане безучастна към масовите протести, главният прокурор Сотир Цацаров препоръча енергийният министър в оставка Делян Добрев да нареди на ДКЕВР да намали цените на тока. Добрев отказа да издава такава заповед и дипломатично се опита да обясни, че тя би била незаконна и би повишила цените на тока след време.

На пресконференция в сряда обвинител №1 съобщи, че прокуратурата е отправила предния ден препоръката си съм Добрев. Цацаров се позова на чл.70 от Закона за енергетиката, който позволява на министъра да възлага допълнителни задължения на енергийните предприятия в извънредни ситуации. Сред изредените в разпоредбата хипотези обаче никъде не се споменава за високи цени.

"При тези протести прокуратурата не може да остане в досегашното си състояние и трябва отново да заеме мястото си по Конституция и да е гарант на законността", обяви Цацаров.

Освен това в 11 часа в сряда в ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про" са влезли екипи от по петима прокурори и още толкова данъчни, които ще трябва да извършат пълна проверка на дейността им - направените инвестиции и признатите разходи на електроразпределителните предприятия (ЕРП), които накрая се калкулират в цените на тока.

От трите дружества съобщиха, че нямат притеснения от започналите прокурорски и данъчни проверки, припомниха, че са били обект на подобни действия през 2010 г. и че ще съдействат на държавните органи.

Все още не е ясно дали събраната информация може да бъде използвана от ДКЕВР в бъдещо производство за отнемане на лиценза им. Такава процедура е започната само за ЧЕЗ.

Една извънредна и много временна мярка

По повод отправеното предложение до Делян Добрев да издаде заповед за поевтиняване на тока, Сотир Цацаров каза, че мярката е извънредна, провокирана от ситуацията и много временна. Затова на министъра се казва, че може да пристъпи към нея. Тя дава възможност да бъде направена такава извънредна корекция, докато парламентът приеме законовите промени, разрешаващи на ДКЕВР намалява и повишава цената на тока когато реши, а не само веднъж годишно – от 1 юли. Тези поправки междувременно бяха приети в спешен порядък от парламента.

"Министърът има право да налага на електроразпределителните предприятия допълнителни задължения. Министърът да упражни правомощията си по закона и да предприеме необходимите действия за намаляване крайната цена на електрическата енергия, като наложите допълнителни задължения на всички електроразпределителни предприятия", каза Цацаров.

Министърът не се нае да се възползва от спорната препоръка

Въпреки извънредната ситуация, препоръката на Цацаров към Делян Добрев е изключително спорна от законова гледна точка. Въпросният чл. 70 наистина дава право на министъра да възлага допълнителни задължения на ЕРП-ата, но там никъде не става дума за цени. Разпоредбата говори основно какво се прави при авария, режим на тока, екокатастрофа или ситуации, които могат да застрашат енергийната инфраструктура като атентати или война, например.

Законът изрично посочва, че министърът може да разпорежда на дружествата да осигурят непрекъснатост на доставките на ток, топлинна енергия и газ.

Министър Делян Добрев призна, че е получил предложенията на прокуратурата, но неговото твърдо мнение е, че за цените на тока е най-добре да се произнесе регулаторът.

"Възложил съм още вчера на юристите в министерството да работят по този въпрос. В чл. 70 обаче допълнителните задължения, които аз мога да наложа, са по три хипотези: едната хипотеза е - режим на тока, другата хипотеза е - опазване на околната среда и третата хипотеза е – защита на обектите, представляващи критична инфраструктура в енергетиката. В тези три хипотези не е включено намаляване на цената на тока", каза Добрев.

Прокуратурата обаче тълкува закона по друг начин, който в политически контекст развързва ръцете на Делян Добрев да предприеме действия с неясни икономически последици за страната, предвид възможността на ЕРП-ата да съдят България за обезщетения. В отговор на въпрос дали си дава сметка за тази възможност, Сотир Цацаров уточни, че това не е в кръга от неговите правомощия.

Малко след пресконференцията на главния прокурор министърът в оставка все пак съобщи, че цената на тока ще падне и то още от 1 март. Решението ще бъде взето от ДКЕВР на базата на промените в закона, които НС гласува.

 

Главният прокурор: Правителството не носи вина

 

Сотир Цацаров направи и няколко политически коментара за ситуацията. Според неговия анализ правителството не носи вина за високите цени на тока, а отговорността по-скоро е на ДКЕВР. Като причина за скъпия ток той посочи и многото посредници по веригата между производителите на електроенергия и битовите абонати.

 

"По кабелите висят толкова много посредници, че могат да се съберат в този дебел вестник", каза Цацаров и демонстративно плясна на масата пред себе си един наистина дебел вестник.

 

Спецекипи и отново Роман Василев

 

Екипи от по петима прокурори и данъчни са започнали да проверяват за нарушения и престъпления в ЕРП-тата. Резултатите от проверките ще са ясни до 22 март. Целта е да се види дали дружествата могат да обосноват разходите си за услуги, дали няма източване на средства чрез сделки между свързани дружества и могат ли да обосноват инвестициите си.

 

Екипът, който вече е влязъл в ЧЕЗ, се ръководи от скандалния заместник-градски прокурор на София Роман Василев. Той нашумя, след като тръшна на земята бившия военен министър Николай Цонев и го определи като "абсолютен престъпник". На разположение на Василев ще бъдат четирима прокурори и петима данъчни. Цацаров обясни, че му е възложил тази задача, защото шефът на прокуратурата Николай Кокинов е твърде ангажиран.

 

Акцията в ЕВН се ръководи от окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов, а във Варна - от неговия колега Владимир Чавдаров. Те разполагат със същия брой прокурори и данъчни, както и Роман Василев. Цацаров обясни, че този път прокурорите не са определени на случаен принцип, а заради опита им с икономическите разследвания. Досега главният прокурор показваше, че много държи на случайното разпределение и дори започна чистка в институцията срещу хора, които не са го спазвали. В случая обаче ставало дума само за проверка и Законът за съдебната власт давал възможност този принцип за възлагане на работа да бъде заобиколен.

 

"Тези действия не са насочени към чуждестранните инвеститори, защото всеки, който работи при спазване на законите на страната, няма от какво да се притеснява", успокои Цацаров.

 

Той гарантира, че до 5 март ще е готов и първоначалният доклад от проверките в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.

 

Откакто преди две седмици започнаха масовите протести – първо срещу високите сметки за ток и монополите, а после и срещу властта - прокуратурата демонстрира пълен синхрон с правителството в опитите за овладяване на общественото недоволство.

 

На 19 февруари държавното обвинение и премиерът Бойко Борисов (който тогава твърдеше, че няма да подава оставка) едновременно поискаха отнемането на лиценза на ЧЕЗ. Още на другия ден енергийният регулатор откри такава процедура. Тезата на прокуратурата бе, че двете дружества на ЧЕЗ у нас са допуснали множество нарушения, като електропотреблението е отчитано често за повече от един месец, което е довело и до по-високи сметки. До незабавно отнемане на лиценза на ЧЕЗ, естествено, не се стигна, а може и никога да не се стигне, тъй като законът предвижда дълга процедура и дава право на дружеството да се защити от обвиненията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?