Цацаров посрещнат с жълти плакати "#Кой?"

сн. бТВ

Активисти на "Протестна мрежа" посрещнаха с жълти плакати с надпис "#Кой?" изказването на главния прокурор на форум за бъдещето на прокуратурата в контекста на съдебната реформа в сряда.

Плакатите, с които бе посрещнато словото на Цацаров, са реплика на протестните символи от гражданския бунт, избухнал след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 г. Някои от тях бяха с актуализирани надписи като "#Кой все още не иска реформа на съдебната система и разследване на КТБ!" Имаше и призив в подкрепа на съдебната реформа: "Не се отакзвайте, не се страхувайте и ще успеем!".

Служител от съдебната охрана се втурна да сваля постерите, но Сотир Цацаров реагира хладнокръвно от трибуната и го призова да не се намесва, защото хората нищо нередно не правят. Той прикани демонстрантите да свалят по-ниско плакатите, за да види лицата им.

На форума присъстваше министърът на правосъдието Христо Иванов, който бе седнал редом до главния прокурор. Там бе и бившият служебен премиер Георги Близнашки, който бе активист на протестите срещу Пеевски, но сега е съветник на ДПС в парламентарната конституционна комисия, където ще громи предложенията на Христо Иванов за съдебна реформа. В залата присъстваха и членове и на новосформираната инициатива "Правосъдие за всеки", която наскоро покани в София бившия румънски правосъден министър Моника Маковей.

Mинистър Иванов призова дебатите за реформите в съдебната власт и в частност в прокуратурата, да се водят като дебати за промяна в прокуратурата, а и отвъд митологизирането на главния прокурор като една от най-овластените фигури в съдебната система. Според него, големият пробив на тези дебати е, че темата за прокуратурата вече е престанала да бъде "табу".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?