По време на встъпването в длъжност на Теодора Точкова

Цацаров пожела на новия главен съдебен инспектор да "дразни" съдебната система

Ана Караиванова се поздравява с Теодора Точкова. Снимка: БГНЕС

"Ще има момент, в който няма да Ви харесваме и ще бъдем раздразнени от Вашите препоръки. Но Вие имате невероятната възможност и оръжие, с което да дисциплинирате съдебната система и власт, за да го направите с принципност."

С тези думи главният прокурор Сотир Цацаров се обърна към новоизбрания главен съдебен инспектор Теодора Точкова по време на церемонията по встъпването ѝ в длъжност в деня на конституцията и юриста.

"Осъзнавам отговорността и огромните очаквания към мен и позицията, която заемам... Нужни са обаче много работа и общи усилия", заяви от своя страна Точкова, която бе назначена на поста с безпрецедентно мнозинство в парламента, в което не се включи само групата на "Атака".

По думите ѝ всички очакват морал и навременност от съдебната система, а Инспекторатът към ВСС е катализатор на тези промени. Точкова добави, че органът е длъжен на всички граждани и затова трябва да бъде коректив на съдебната система.

Тя не пропусне да благодари на предшественика си Ана Караиванова за работата ѝ. Освен Караиванова и Цацаров на събитието присъстваха още председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерът Меглена Кунева, председателят на ВКС Лозан Панов, омбудсманът Константин Пенчев и редица магистрати и юристи.

Лозан Панов пожела на Точкова да бъде окото на гражданското общество, а Кунева – ентусиазъм, увереност и оптимизъм в работата ѝ. Като пример за работата на Точкова, Панов посочи организацията на работата в Хасковския административен съд и желанието на магистратите в него на правораздават.

Тя бе избрана за главен съдебен инспектор от третия опит, след като два последователни състава на парламента не успяха да проведат избор. Първата процедура бе провалена заради скандал около имотните сделки на единствения излъчен тогава кандидат – съдия Веселина Тенева от Върховния административен съд.

Срещу евентуалния ѝ избор тогава остро възразиха и от съдийските среди, тъй като номинацията ѝ бе обявена абсолютно непрозрачно. Оказа се и, че тя е била член на съдебния състав, оправдал почетния лидер на ДПС Ахмед Доган по делото му за конфликт на интереси. Вторият опит за избор пък пропадна заради разпускането на 42-ото Народно събрание.

Липсата на нов главен съдебен инспектор неведнъж бе посочван от Европейската комисия като сериозен проблем за нормалното функциониране на съдебната система. Мандатът на предишния титуляр на поста Ана Караиванова изтече още в края на 2012 г. През октомври 2013 г. тя подаде оставка пред парламента, но заради липсата на процедура по отзоваването ѝ преди да бъде избран неин наследник, продължи да изпълнява тази длъжност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?