Заради познанството на Влайков с районния прокурор на Пазарджик

Цацаров прати делото за убийството във Виноградец в Пловдив

Експертиза ще докаже кой е стрелял последен с пистолета на общинаря

Лазар Влайков

Делото за нелепото убийство във Виноградец е прехвърлено от Окръжната прокуратура в Пазарджик в тази в Пловдив по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от държавното обвинение с уточнението, че целта е "да се избегнат всякакви съмнения в обективността на разследването".

Както е известно, по случая за 24 часа бе задържан председателят на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков (ГЕРБ), тъй като пистолетът, с който по случайност бе убит 47-годишният собственик на заведение Наско Тонкев, е именно негова собственост.

Според първоначалната версия за трагичния инцидент Влайков бе извадил оръжието, за да го покаже на присъстващите на детски рожден ден, когато в един момент то се е оказало в ръцете на 6-годишния рожденик и гръмнало. Впоследствие близките на убития заявиха пред разследващите, че всъщност общинарят последен е стрелял.

Освен това свидетели заявиха, че веднага след убийството Влайков е потърсил по телефона районния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров, с когото са в близки отношения. Тези твърдения провокираха главния прокурор да прехвърли разследването на Пловдивската окръжна прокуратура.

Междувременно в понеделник прокуратурата получи разпечатка от телефонните разговори на обвиняемия Влайков, за да провери с кого е говорил след инцидента в четвъртък вечерта. Взетите натривки от ръцете на 6-годишното дете пък показват, че то е държало пистолета, но не доказват, че именно то е произвело фаталния изстрел. Това може да стане ясно едва след резултатите от балистичната експертиза.

"Получено спешно съдебно разрешение, изискани са от колегите от Окръжната прокуратура разпечатки и разпечатките са пристигнали. Първият, който трябва да ги анализира, разбира се, е наблюдаващият прокурор и разследващият полицай. Трябва да прибавим и още нещо – телефоните са иззети като средства за връзка, за да се осъществи проверката им с оглед размяната на всякакви други съобщения по други канали – Вайбър и т.н.", коментира Цацаров пред журналисти в понеделник, след като лично отиде в Пазарджик, за да се запознае с хода на делото.

По думите му "съдържанието на разговорите не може да се докаже, освен ако те не са или съответни съобщения не са документирани в телефонните апарати".

Главният прокурор заяви още, че е разговарял с прокурор Кацаров и пред него той е потвърдил, че има "добри лични отношения" с Влайков. Отрекъл е обаче, че са разговаряли след убийството на Наско Тонкев.

"Едната версия е свързана с това, че изстрелът е произведен от лицето, което притежава пистолета. Другата версия е, че изстрелът е произведен от детето. Това твърдят двете групи свидетели, като има нюанси, които са свързани с позицията на пистолета и начина на неговото предаване. Част от тези нюанси в свидетелските показания ще бъдат потвърдени или отречени само по експертен път, защото в крайна сметка една експертиза ще каже от какво разстояние е произведен изстрелът, в какво положение е бил пистолетът и най-вече – как е произведен изстрелът и с какво усилие с оглед на спецификата на конкретния пистолет", обясни още Цацаров.

Междувременно през уикенда Лазар Влайков бе изключен от ГЕРБ, като от партията го призоваха да напусне поста си. 44-годишният мъж е председател на Общинския съвет в Септември от октомври 2014 г. След местните избори през есента на 2015 г. отново е избран за председател по предложение на ГЕРБ. Живее в село Виноградец и е председател на местната кооперация.

Преди пет години името му нашумя, след като намушка с нож случаен гражданин след пътен инцидент, но така и не бе осъден по случая. Преди този инцидент Влайков е бил обвинен, че е пребил сина на общинския съветник Дора Пачева и заплашвал семейството и със саморазправа. Тогава срещу Влайков е образувано досъдебно производство, а Пачева завежда гражданско дело срещу него, но нито разследващите, нито съдът признават вината му и той все още е с чисто съдебно минало.

Споделяне

Още от България