Цацаров предлага обезщетенията при бедствия да са по пазарни цени

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров ще предложи на основните политически сили, участващи в предстоящите парламентарни избори на 5 октомври, да бъде направена законова промяна, която да позволи обезщетенията при бедствия да се правят според пазарните цени на имотите.

 

Това обяви самият той по време на посещението си в бедстващия град Мизия в сряда, в който десетки къщи бяха разрушени при наводнение в началото на август.

 

"Възстановителната помощ е лимитирана до данъчната оценка. Трябва да се предприеме следният подход – обезщетяване по действителната пазарна цена за региона. 120 негодни за обитаване жилища в Мизия – 300 човека без покрив за зимата", обобщи Цацаров пред медиите.

 

По повод вървящата в момента проверка във Върховната административната прокуратура (ВАП) по случая, той съобщи, че предстои БАН да направи комплексна хидротехническа експертиза.

 

По думите на Цацаров ВАП е правила две проверки на състоянието на язовирната система в страната. При тях е установено, че 68 са особено опасните язовири и са издадени конкретни предписания, "но поне няколко, ако бяха изпълнени, щяха да се предотвратят доста бедствия".

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?