Цацаров предлага проверка за подбора на съдиите, освободили Ценко Чоков

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров предлага председателят на Върховния касационен съд (ВКС) да прецени дали не е необходима проверка за начина, по който е направено случайното разпределение на съдиите, които са гледали мярката за неотклонение по делото срещу кмет на Галиче Ценко Чоков, съобщава "Правен свят".

В понеделник съдебен състав на апелативния специализиран съд начело със съдия Даниела Росенова, измени мярката за неотклонение на Чоков от задържане в парична гаранция от 10 хиляди лева. Той и още хора бяха задържани в края на май 2016 година.

Въпросът за това как е определен съставът беше повдигнат на заседанието на съдийската колегия във вторник, когато трябваше да бъде избран председател на специализирания апелативен съд. Кандидатите бяха двама, като сред тях беше и Даниела Росенова. Именно към нея беше отправен въпросът, но тогава тя обясни, че делото е постъпило, когато е била в отпуск, разпределено е неин колега, а когато се е върнала, е влязла в състава. В крана сметка съдийската колегия не избра титуляр на съда.

В средата на януари прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Чоков за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди и палежи. Повдигнати бяха и обвинения на още седем души. Делото е насрочено за 23 февруари, за когато са призовани и 30 свидетели.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?