Цацаров предложи закриване на две военни съдилища и прокуратури

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в понеделник във Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение за закриване на военно-окръжните прокуратури и съдилища във Варна и Плевен. Преди пет дни ВСС прие своя анализ за натовареността и кадровото обезпечаване на военните магистратури в страната, а за 13 ноември е насрочено специално заседание на институцията, на което да бъде обсъдено предложението на Цацаров.

Както Mediapool вече писа, всичките пет военно-окръжни съдилища и прокуратури в страната са с изключително ниска натовареност заради промяната на подсъдността на служителите в МВР. Анализът на ВСС ясно показва, че военните магистрати в София, Пловдив и Сливен почти нямат работа, докато тези във Варна и Плевен нямат никаква. Освен съдии и прокурори в страната има и 42-ма военни следователи, които общо се занимават с под 80 дела на месец.

Сотир Цацаров предлага след закриването на магистратурите военните прокурори и следователи да бъдат преназначени на служба в "граждански" прокуратури. Те не могат да бъдат съкратени, защото се ползва със статут за несменяемост. Цацаров настоява и за преназначаване на работещите в администрацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?