Цацаров: Президентът е достатъчно мъдър, за да вземе правилното решение за ВАС

Цацаров: Президентът е достатъчно мъдър, за да вземе правилното решение за ВАС

"Президентът е достатъчно мъдър, за да вземе най-правилното решение за избор на председател на Върховния административен съд (ВАС)", коментира главният прокурор Сотир Цацаров в понеделник по повод казуса около избора на върховния съдия Георги Чолаков за председател на ВАС.

"Каквото и да реши държавният глава, то подлежи на изпълнение и се материализира в указ", лаконично коментира главният прокурор.

На 16 септември президентът Румен Радев даде да се разбере, че обмисля сериозно да не подпише указа за назначаването на Георги Чолаков.

"Най-логично е новият председател на Върховния административен съд (ВАС) да се избира от новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Старият състав на ВСС вече излъчи своя кандидат, ако му дадем шанс да бъде потвърден от новия, то неговият авторитет ще бъде още по-голям", каза държавният глава.

По неофициална информация на Mediapool позицията на президента не е обоснована от принципни съображения срещу Георги Чолаков, а от течащите пазарлъци в парламента около избора на парламентарната квота във ВСС. Лидерът на БСП Корнелия Нинова е обвързала подписването на указа за Чолаков с получаването на гаранции от ГЕРБ, че левицата ще получи четири места в съдебния съвет, а не три, каквато бе първоначалната договорка.

След конституционните промени членовете на ВСС от квотата на парламента се избират с квалифицирано мнозинство от 2/3 от гласовете на депутатите. Заради това преди лятната ваканция ГЕРБ, БСП, ДПС и "Обединените патриоти" постигнаха консенсус да гласуват за номинираните от тях кандидати по формулата 4-3-2-2.

Споделяне

Още от България