Фаворитът за главен прокурор не искал хвалби от Борисов и Цветанов

Цацаров призна за участието на жена си в симулативна сделка с имот

Данъци и такси обаче били платени върху реалната цена на овощните градини

Снимка: www.juducialreports.bg

Смятаният за фаворит на ГЕРБ за поста на главен прокурор председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров призна в четвъртък пред бТВ, че съпругата му Меглена наистина е участвала в сделка с имот, при която в нотариалния акт е била посочена многократно по-ниска от реалната цена.

Тази информация бе изнесена ден по-рано от сайта "Биволъ", който съобщи, че нотариус Меглена Цацарова и колежката ѝ Адела Кац-Бояджиева, съпруга на адвоката Иван Бояджиев, са купили през 2008 г. две овощни градини от по 2.9 дка край село Костиево, Пловдивско.

По искане на продавачката обаче в нотариалния акт е записана 120 пъти по-ниска цена от реално заплатената - 1000 лв. вместо 119 151 лева. Според изчисленията на сайта така купувачите са "спестили" над 5000 лв. от еднократния данък за купуване на имотите и таксите за вписване.

"Ако една от страните теоретично няма каквито и да е желание да бъде посочена действителната цена, то в нотариалните актове, с които съпругата ми и нейна колежка нотариус са придобили въпросните две овощни градини, фигурира действително цена от 1000 лева. Дотук, това не е престъпление, дотук това не е нарушение. Покупката е осъществена със средства, които са напълно ясни, както от нейната данъчна декларация, така и напълно ясни от декларациите, които аз ежегодно подавам пред Сметната палата. В моята декларация не фигурира цена от 1000 лева, а точно толкова, колкото е, колкото са излезли от банковите сметки на моята съпруга и са отишли в банковите сметки на продавачите. Факт е, че бяхме жертва на една тотална измама", коментира Цацаров в четвъртък, припомняйки, че впоследствие се оказало, че продавачката на овощните градини не е реалният им собственик.

Съдебният шеф обаче беше категоричен, че въпреки симулативната ниска цена, семейството му е платило всички реално дължими данъци и такси по сделката.

"Ситуацията звучи по друг начин – в нотариалния акт действително пише 1000 лева. В моята декларация пише действителната цена, а местните данъци и такси по тази сделка не са платени върху 1000 лева, колкото и странно да звучи това нещо", обясни Цацаров без да обясни как е направено това при положение, че местните данъци и такси се определят от нотариуса по сделката според цената, която е вписана в нотариалния акт.

Магистратът коментира още, че именно тази "атака" към семейството му го е накарала да бъде убеден в решението си да не се оттегля от надпреварата за главен прокурор, въпреки че до четвъртък сутринта той бе единственият кандидат. След интервюто му пред бТВ във ВСС бяха внесени и кандидатурите на зам.-главния прокурор Галина Тонева и шефа на Апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов.

Цацаров е смятан за основният фаворит за поста заради непрестанните хвалби, с които го обсипват премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов. Пловдивският магистрат неведнъж е наричан от двамата "стабилен съдия", както и "най-добрият окръжен съдия". Цацаров обаче не разтълкува причините за това особено благоразположение, с което се ползва пред двамата държавни ръководители.

"Защо не зададете този въпрос на Цветан Цветанов? Смятате ли, че на мен ми е най-необходимото нещо в професионалната кариера да бъда похвален от представител на изпълнителната власт? Не е присъщо съдия да бъде хвален по този начин, но не мога да спра нито тези, които ме хвалят, нито тези, които ме критикуват. Познавам Бойко Борисов от времето, когато е работил като главен секретар и е идвал по едни или други служебни задължения в Пловдив. Нямам и не съм имал каквито и да е уговорки нито с Бойко Борисов, нито с човека, от чиито уста станах най-хвален", обяви съдията.

Във връзка с обвиненията, че точно в Пловдив се гледа и делото за клевета, което председателят на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова води срещу Цветанов, Цацаров поясни, че това е решение на Върховния касационен съд, но не иска да коментира делото, което ще се гледа и в неговия съд.

"Имам много ясно формирано мнение, както за самата нея като дейност и публични изяви, така и за начина, по който всичко се случи с нея. Не мога да кажа нищо повече, тъй като в съда, който оглавявам ще постъпи това дело", заяви магистратът, добавяйки, че с интерес ще прочете мотивите на Районния съд.

Той отхвърли категорично и всички статистически данни, според които управляваният от него съд е с най-малко оправдателни присъди, а в същото време с много осъдителни решения в Страсбург.

"Казва се, че през 2011 г. процентът на оправдателни присъди в Окръжен съд Пловдив е бил 1,64. Аз казвам, че процентът на оправдани лица е 7,77. Аз казвам, че тези цифри са манипулирани до безкрай, аз работя с данните от съдебната статистика. С какви данни работят тези, които твърдят, че този съд е зона на най-голямо нарушаване на човешките права в страната, не зная. Не е вярно, че България е в челото на страните, които са най-големи нарушители на човешки права в Европа", коментира още Цацаров.

По думите му, от 395 осъдителни решения срещу България в Страсбург от 1992 до 2011 г., делата на пловдивски магистрати били само 34 и това са решения, в които е установено нарушение и на конвенцията, и на действащото законодателство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?