Цацаров размисли: Борисов ще бъде разпитан за депутатите-наркотрафиканти

Цацаров размисли: Борисов ще бъде разпитан за депутатите-наркотрафиканти

Прокуратурата ще извика на разпит премиера Бойко Борисов за изказването му, че в парламента има депутати, замесени в трафик на наркотици. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров в четвъртък след участието си в заседанието на парламентарната комисия за контрол на службите.

"Проверката, за която ни сезираха, относно думи на премиера за наркотрафиканти в парламента, ще приключи бързо в рамките на десетина дни. А съответният наблюдаващ прокурор ще снеме обяснение от лицето, казало тези думи, а именно – от министър-председателя", каза Цацаров.

Само преди седмица главният прокурор бе на друго мнение и обяви, че прокуратурата не бива да си "хаби ресурса" като се занимава с тази проверка.

"Нашата проверка за думите на премиера е започнала по сигнали, подадени от гражданин, от "Боец" и "Възраждане" (граждански движения – б.р.). А сигналът от днес (четвъртък), присъединен към започналата проверка, е от БСП. При предишно пребиваване в тази сграда бях попитан ще се самосезирам ли по случая, на което отговорих, че потенциалът на прокуратурата не бива да се използва за разчистване на политически сметки, че не бих се самосезирал за нито едно такова изказване, направено било то от премиера или от лидера на опозицията", припомни Цацаров.

После допълни: "Въпреки всичко ние сме длъжни да направим проверка след подадените сигнали. Това не е криминален, а политически проблем и той се прави само, за да се вдига политически шум".

За последно премиерът Бойко Борисов бе на разпит в столичното следствие преди точно една година, след като беше подал оставката на втория си кабинет. Конкретният повод бе делото за ваксините срещу здравния министър Петър Москов.

По ирония косвеният повод за сегашния му разпит отново е бивш здравен министър – Николай Петров. На 12 ноември Борисов се опита да замаже случая с отстраняването на Петров заради съмнителни обществени поръчки със следното изказване:

"Ние като морален жест приехме оставката на здравния министър Николай Петров, в същото време в парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик, хора, които са купували гласове, и то от затворници, хора, които наричат българите дебили."

И досега премиерът не е обяснил кои са тези депутати, замесени в наркотрафик. Неговият заместник в ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов вече каза, че не знае да има такива народни представители.

Споделяне

Още по темата

Още от България