Цацаров: Разпитани са 170 свидетели по делото за атентата в Сарафово

Делото за атентата в Сарафово е с обем 80 тома, разпитани са 170 свидетели и са назначени 100 експертизи. Само съдебно-медицинските експертизи са 48. Българските власти са получили информация чрез 22 поръчки за международна правна помощ, които са били отправени до различни държави, включително Ливан и Мароко. Това обяви в понеделник главният прокурор Сотир Цацаров.

Той изрази вярата си, че Специализираният наказателен съд може да се справи с "трудния и много обемен" казус. През юли 2012 година при терористичен акт на летището в Бургас загинаха петима израелски туристи, един българин и атентаторът самоубиц.

Делото бе внесено в съда този месец, а подсъдими по него задочно ще бъдат 36-годишният Мелиад Фара (ливанец с австралийски паспорт) и 28-годишният Хасан ел Хадж Хасан (ливанец с канадски паспорт). Двамата така и не бяха намерени. Те са подсъдими за подпомагане на извършителя.

"Важното е съдът да разгледа делото справедливо и професионално, в което аз нямам никакви съмнения”, каза главният прокурор. По неговите думи не е изключено при атентата да е имало и други замесени лица, но няма да има повече привлечени под отговорност лица.

"В случая, ние сме ограничили кръга само до лицата, за които можем да докажем със средствата на наказателния процес, стремейки се към осъдителна присъда, тяхното участие”, каза Цацаров. Той посочи, че по случая е направена и ситуационна експертиза, която представлява пълно възпроизвеждане на взрива и всички последици от него.

Делото ще бъде разгледано от разширен петчленен състав ще гледа делото за атентата на Летище Бургас. В него влизат съдиите от Специализирания наказателен съд Аделина Иванова и Виржиния Петрова и трима съдебни заседатели.

Докладчикът съдия Аделина Иванова има на разположение 15 дни, за да прецени дали да насрочи делото или ако открие процесуални нарушения, да го върне на прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?