Цацаров разпореди пълна проверка на кмета на Галиче

Разследващите погват Ценко Чоков, след като негови съселяни излязоха на протест

Ценко Чоков

Ден, след като хора от врачанското село Галиче излязоха на протест срещу кмета Ценко Чоков и семейството му въпреки изключително ниските температури, от прокуратурата обявиха, че ще проверят цялостната му дейност в кметството.

Недоволството на местните бе провокирано от освобождаването от ареста на сина на кмета – Мартин Чоков, обвинен за побой. По време на демонстрацията през уикенда братът на пребития Радослав Илиев – Искрен, показа пред медиите снимка на Чоков-младши с главния прокурор Сотир Цацаров.

"Вижте, вижте с кой се снима, те им помагат. Какво ще направим, те ще влязат, ще ни избият", коментира Искрен Илиев.

Само ден по-късно от държавното обвинение обявиха, че Цацаров лично е разпоредил Окръжната прокуратура във Враца да извърши проверка за законност на Ценко Чоков в седем направления, включваща периода от началото на първия му кметски мандат до настоящия момент.

Ще бъде установено дали той е извършвал законно удостоверителните действия в качеството му на кмет. Става въпрос за изискването за създаване на архив, който включва общ регистър на нотариалните заверки, книга, в която се подреждат документите с удостоверено съдържание, печат и щемпели по образец.

Освен това разследващите ще проверят дали Чоков е стопанисвал в интерес на местното население и според закона общинското имущество, както и дали обектите се използват по предназначение.

Като приоритет на проверката е посочено още обстоятелството дали в Галиче не са извършвани незаконни регистрации, както и дали кметът е осигурявал спазване на обществения ред. По това направление от прокуратурата уточняват, че ще се събере информация от преписки в МВР и в прокуратурата от досъдебни наказателни или съдебно-административни производства и други, ще се извърши съпоставка на данни от последващи дейности на прокуратурата и органите на МВР по случаи, започнати от кмета.

Специално внимание ще бъде отделено на това дали Ценко Чоков е организирал опазването на селскостопанското имущество и изпълнението на бюджета на кметството. Ще се проверят и всички случаи на възлагане на функции от кмета на община Бяла Слатина на кмета на с. Галиче. Ще се извърши преценка както за законосъобразност на овластяването, така и за законосъобразност на действията на кмета Чоков съобразно нормативните изисквания, приложими за конкретната дейност.

Главният прокурор Сотир Цацаров лично е разпоредил на проверяващите, сред които ще бъдат командировани и служители на МВР –  при установяване на данни за извършено престъпление да бъдат образувани дела.

Споделяне

Още по темата

Още от България