Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цацаров събра опълчение за отпор срещу критиците на съдебната власт

Прокурорско-следователското лоби във ВСС нападна политици, теоретици и медии за "упражненията" им по изчезналите тефтери

19 коментара
Сотир Цацаров и Христо Иванов

Сблъсъкът между главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Христо Иванов по случая с изчезналите тефтери на Филип Златанов все по-отчетливо се оформя като прелюдия към предстоящата голяма битка за реформиране в съдебната власт.

Изказването на Иванов, че този случай, както и проблемите около системата за разпределението на делата в Софийския градски съд по делото КТБ са "тежки медицински показатели за състоянието на системата", в сряда докараха Цацаров до невъздържан изблик на саморазправа с министъра по време на извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Демонстрацията продължи в четвъртък, на редовната сбирка на съвета, когато около позицията на Цацаров се консолидираха допълнителни подкрепления от редиците на прокуратурата и следствието.

Бившият зам.-апелативен прокурор на Пловдив Румен Боев и бившият зам.-шеф на националното следствие Румен Георгиев, ведно с главния прокурор, отхвърлиха като неуместни претенциите към прокуратурата и съдебната власт за изчезналите тефтери на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Златанов, които са ключово доказателство по две от делата срещу него.

Цацаров се противопостави на обвързването на този, по думите му криминален случай, със съдебната реформа и евентуално негативен евродоклад. Както стана известно, тефтерите са били задигнати от колата на пенсионирания експерт Стефан Бенчев (щатен служител на VI управление на Държавна сигурност), назначен от прокуратурата да направи графологична експертиза.

Цацаров, Боев и Георгиев се изявиха с пламенни речи, изобилстващи от самоцелна ирония и обвинения на едро към всички извън гилдията, позволяващи си да я критикуват. Покрай цялата им опълченска страст бяха изречени и странни признания за това как изгубването на веществени доказателства е нещо в реда на нещата, а тефтерите на Златанов само "медийно интересни", но не и важни за делото. Мненията на политици и медии бяха окачествени като "упражнения" и "конспирации".

Това се случи по време на изненадващо обсъждане на казуса с тефтерите, провокирано от представляващия ВСС Соня Найденова. Ще ми се главният прокурор да е тук, каза тя на колегите си в началото на заседанието. Инициативата ѝ изглеждаше странна, предвид факта, че само преди ден Цацаров подробно изложи пред ВСС известната фактология по случая, като преди това нападна правосъдния министър за критичното му интервю пред БНР и мнението му, че предстоящият доклад на ЕС ще е "обективно негативен".

Начинът, по който се разви т.нар. дискусия в четвъртък, почти не остави съмнения, че става дума за режисирано мероприятие, целящо да смъмри политиците, теоретиците и "част от журналистите, които ги обслужват".

Внушения, че вина носи МВР

Пръв взе думата Румен Боев, който подчерта, че "конкретният проблем не е на съдебната власт", тъй като разследването, в рамките на което бележниците на Златанов са били предоставени на експерта Стефан Бенчев, било водено от разследващ полицай в МВР.

Всъщност става въпрос за досъдебно производство за престъпление по служба срещу Златанов, отделено от съдебното му дело, по което получи 3 години и половина затвор още на 12 януари. И то се води в подчиненото на Градската прокуратура столично следствие, а не в МВР. Тези уточнения обаче не бяха направени по време на дискусията.

Румен Георгиев пък разграничи правната и политическата страна на въпроса, внушавайки, че всички съмнения към работата на прокуратурата са плод на политически интерпретации. Отплесна се и в разказ на случай с изчезнали доказателства в следствието, в който обвиняем за измама изял подправен чек, когато му го предявили.

"Не произтече сериозна катастрофа, съдът установи фактите без това веществено доказателство, компенсирайки го с други доказателствени средства. Сумата не беше голяма.

Следователно при поглъщането на чека преди години не се оказа, че трябва да сменяме конституцията или евроатлантическата си ориентация. Сега обаче мисля, че случаят е сложен, да се свика парламентарна комисия, специалисти външни, може да избухне конфликт в Близкия Изток. За да предотвратим цялата тази катастрофа, аз ви предлагам да оставим на съда да поеме цялата отговорност за нашата огромна вина, защото започваме да вървим към стадиона на политическия мач", театрално заяви Георгиев, призовавайки политиците да са сдържани.

В цялата страна се разхождали експерти с доказателства

След него думата взе Сотир Цацаров, който даде да се разбере, че е удовлетворен от думите на колегите си. Той опита да омаловажи случая с тефтерите на Златанов, заявявайки, че "в момента на територията на цялата страна се разхождат достатъчно експерти с достатъчно веществени доказателства". Цацаров напомни, че "кражбата от автомобила е предмет на разследване, възложено на прокурор".

"Оттук-насетне следват изводите и конспирациите", продължи главният прокурор, визирайки съмненията, че става въпрос за инсинуация.

Цацаров не подмина и критиките в медиите към решението на прокуратурата да не повдигне обвинения за търговия с влияние. Именно такива бяха очакванията след зрелищната пресконференция на прокуратурата миналата година, когато бяха прожектирани подбрани страници от тефтерите на Златанов, в които инициалите на Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Искра Фидосова фигурират като поръчители на политически указания към комисията кой да бъде "ударен" и кой "оправен".

"Теоретиците това работят, част от журналистите, които ги обслужват, също това работят. Създайте условия за нормални експертизи, създайте нормални закони, дайте нормално финансиране. Някой да се упражнява върху прокуратурата и да пита защо не стигна по-далече?! Ами, да се замисли как се стига до това по-далече", заяви Сотир Цацаров.

"Тефтерчето не е основното доказателство на прокуратурата. Преписките ни са 100-процентовите доказателства, а не записките в тефтера, защото те са медийно интересните. Призовавам тази спекула да спре, тези упражнения на гърба на съдебната власт и на прокуратурата също да спрат", разпени се главният прокурор.

Той имаше предвид обвинение, по което Златанов бе осъден на първа инстанция – за това, че не е обявил публично, а прибрал в касата си сигнал и последвалата го преписка срещу президента Росен Плевнелиев, както и решение за наличие на конфликт на интереси по преписка срещу бившата съветничка на държавния глава Димана Ранкова.

"Ако тефтерчетата са най-големият проблем, да ѝ имам държавата"

Цацаров продължи и с индиректна критика към Христо Иванов, заявявайки, че ако докладът на Европейската комисия действително излезе лош, ще има и хора във ВСС, "които ще злорадстват".

Не подмина и политическите изказвания, репликирайки депутата от ГЕРБ Цвета Караянчева: "една дама с менторски тон каза вчера в парламента, че можело да се стигне до Костинброд 2". Случайно или не обаче, Цацаров подмина думите на премиера Бойко Борисов, който направи същото сравнение, видно от стенограмата от второто заседание на МС.

"Ако тефтерчетата са най-големия проблем, да ѝ имам държавата", емоционално заяви Цацаров, добавяйки, че "ние сме криви във всеки вариант, аз това съм го разбрал отдавна".

"Затова призовавам всички - и политиците, и част от, как да кажа, техните говорители. Хайде стига упражнения, малко повече съвест и малко повече разум", обобщи главният прокурор, след което демонстративно напусна заседанието, тъй като имал среща.

Иванов: Случаят "Златанов" ще се отрази на оценката на ЕК

По-рано Христо Иванов коментира пред медиите, че съдебната реформа в България ще се оценява не просто с решаването на въпроса с изчезналите тефтерчетата на Филип Златанов, а през призмата на целия казус, който е изключително важен тест за България.

"Важно е да се види как българските институции ще се справят с този въпрос, защото противното би било изключително лош сигнал за потенциала на България да отбележи ясен прогрес в процеса на съдебната реформа", допълни Иванов.

По повод вчерашния спор с Цацаров правосъдният министър заяви, че се преувеличава противопоставянето и става дума за нормален диалог, диалог между властите. Преди ден, на извънредно заседание на съвета, Цацаров реагира с видимо раздразнение на интервю на правосъдния министър, в което той окачестви казуса с тефтерите и съмненията около случайното разпределение на делото по несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ) като "тежки медицински показатели" на съдебната система.

По повод искрите, които прехвърчаха между Иванов и Цацаров заради предложената от министъра международна експертиза за прокуратурата, Христо Иванов каза, че това е дебат.

"Ние разговаряме по тази тема. Мисля, че накрая ще стигнем до общо решение. Нашата работа е да придвижим съдебната реформа с цената на всички усилия, които можем да направим. Мисля, че в този контекст най-доброто, което може да се случи, е прокуратурата да излезе със собствени предложения как да се реорганизира нейната работа и начинът ѝ на функциониране в рамките на съдебната власт".

На въпрос за "хипотезата" на премиера Бойко Борисов, че случаят с тефтерчетата на Златанов може да се окаже "Костинброд 2", правосъдният министър отбеляза лаконично, че "всеки може да си прави изводи от тази ситуация".

Борисов се възмути, че "по това толкова обществено значимо дело на някакъв над 60 години човек ще му дадат – само на него – да ги носи в колата си из София, да разкарва тефтери", предполагайки, че и този казус може да се окаже "фалшифициран" като делото за надпечатаните бюлетини в Костинброд.

Попитан дали върху него е имало натиск, за да смекчи позициите си по отношение на работата на държавното обвинение, Христо Иванов каза: "Не знам, ако ви звуча меко, това е, защото ние трябва да осигурим реформата. Това не е Биг Брадър".

"Натиск не е имало, но и не се очаква да ви кажа, ако е имало, нали така? Така че този въпрос е малко риторически", отбеляза Иванов.

"В качеството ми на министър намирам, че това (казусът с тефтерчетата – бел.ред.) е изключително лош сигнал за потенциала на България да отбележи ясен прогрес в процеса на съдебна реформа. Този казус, не просто с изчезването на тефтерчетата, а целият казус, е изключително важен тест за България и българските институции – да се справят с него и със съдебната реформа, която ще се оценява през неговата призма", обобщи той и повтори за пореден път, че ако няма воля за реформа, той ще напусне поста си, тъй като "детската ми мечта не е да бъда министър".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

19 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Stanimir Petrov
  #19

  Без да защитавам Цацаров: Христо Иванов: "Не ме е срам, че взех американски милиони" http://19min.bg/news/8/55652.html

 2. Радо Казаков
  #18

  Странно е до каква степен хората в общественото пространство у нас не са свикнали да понасят критичното мислене отправено към тях или към институциите, за които носят отговорност. Може би е време да си дадем сметка, че на основата на критичното мислене се търси истината и се постига познанието, а от това зависи стремежа към положителни промени. Да се учим да го използваме в интерес на обществения живот е неразделна част от поправянето на грешките и решаването на проблемите в него.

 3. Проданов
  #17

  И в края на краищата ще се установи ли кои са Б.Б,Ц.Ц.и И.Ф.и ако да, ще има ли повдигнато обвинение за неправомерно упражняване на власт от въпросните лица ,които използват държавна институция за прикриване или злепоставяне на лица по политически причини.

 4. boby1945
  #16
 5. boby1945
  #15

  ВСС знае как да отиграе и тази ситуация.... Ако някой си мечтае да командва съдебната власт, като при Тато, да забрави..... Конституцията не позволява, пък и юристпруденцията е много сложна наука, не е за всеки.....

 6. Boriana Boneva
  #14

  ммммда, май наистина разковаването на кочината в съдебната система ще предизвика голямо грухтене. А въпросните тефтерчета- няма съмнение че си е провокация. Обаче едва ли от страна на заинтересования пряко. След като има заверено копие. И той има ефективна присъда. Но очевидно от заинтересованите страни в спора. А те не се изчерпват с прокуратура/ВСС и министър. А ние сме на страната на мнистъра на правосъдието. Нека видим сега лично ББ и ГЕРБ, като партия, ще го подкрепят ли или ще го саботират.

 7. Kiril Manolov
  #13

  Абе този Главен прокурор упорито продължава да ни прави на глупаци! Хайде най-после кажи:1.Тевтерчетата колко са -1,или2? 2.Защо е правена експертиза на копие от копие?3.Защо експертиза се поръчва на Бенчев чак след 1 година? Защо не са взети мерки Бенчев да не ходи самс личната си кола и да се мотае неориентиран из София?4. Ако тевтерите са само медийно интересни,защо Боби Сотиров ги прави такива с циркови пресконференции,като тази за Костинброд?5. Защо Бяха показани само избрани страници?6. Защо

 8. Иван Сусанин
  #12

  да бе, как не се сетихме? Ами, ЦЦ е Цецка, а не Цвъки ! Как е решил тази многозначност Златанов ?

 9. Иван Сусанин
  #11

  Сравнението с изядения чек издъни всички мивки в републиката. Тези явно ни взеха за толкова големи балъци, колкото не сме виждали в живота си. "....а тефтерите на Златанов само "медийно интересни", но не и важни за делото. " Ха да видим, кой съд ще осъди ЦЦ, ББ и онази ИФ, без да има вещественото доказателство ??? Абе, войната със сто-главата Хидра продължава. Не знаем кой кого. Просто, тя ни довършва отвсякъде.

 10. efir2
  #10

  Мисля си аз... Когато Цветанов критикува съдебната система, това е натиск, всяване на напрежение, диктатутра и прочие ужасяващи неща. Когато го прави Христо Иванов - браво, какъв борец за демокрация и справедливост! Изключително интересно!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.