Цацаров се активизира за катастрофата с бащата на Румен Радев

Георги Радев блъсна човек с увреждания в Харманли, полицията не съобщи осем дни

Главният прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал и е разпоредил на прокуратурата в Хасково проверка на инцидента с участието на бащата на президента Румен Радев – Георги Радев. Това съобщи в събота говорителят на Цацаров - Румяна Арнаудова.

"За този инцидент, в който е участвал бащата на президента Румен Радев, за това пътнотранспортно произшествие, в прокуратурата в Харманли не е докладвана каквато и да е информация. За инцидента прокуратурата получава информация едва днес и то само от медиите", обясни Арнаудова.

Едновременно с това и вътрешният министър Валентин Радев е разпоредил вътрешна проверка за действията на полицията в Харманли при случая.

Прокуратурата ще проверява за транспортно престъпление и за престъпления, извършени от полицаи. Ако пострадалият при катастрофата е само с телесната повреда, Георги Радев ще е извършил само административно нарушение.

"Но ние трябва да установим тези факти", каза Арнаудова, цитирана от агенция “Фокус“.

"Още днес ще отидат на място колегите от Хасково и ще изземат цялата документация, която съществува в районното управление в Харманли, защото нищо от това, което научваме днес в медиите, не е докладвано в прокуратурата", каза прокурор Арнаудова.

Пътният инцидентс участието 81-годишният Георги Радев става сутринта на 17 август. Катастрофата е на кръгово кръстовище в Харманли, но за нея се разбра едва в събота.

При произшествието е пострадал човек в моторизирана триколесна инвалидна количка. От видеото, качено в “Ютуб“ се вижда, че инвалидната количка е навлязала в кръговото движение и се ползва с предимство, когато е ударена от стар “Мерцедес“, управляван от Радев. Катастрофата е в 1:40 мин. на клипа.

Румяна Арнаудова съобщи пред бТВ, че полицията в Харманли е написала акт за нарушение на човека в инвалидната триколка за пътното произшествие, в което е участвал бащата на президента Георги Радев. Тя допълни, че в документа е отбелязано името на Георги Радев. По думите ѝ случаят е прецедент, защото прокуратурата не е била уведомена, а научава седмица по-късно за инцидента от медиите.

Заради факта, че за инцидента се разбира с осем дни закъснение, се появиха съмнения, че полицията е опитала да прикрие случая. Президентството коментира, че институцията не e упражнявалa влияние над МВР и нарекоха твърденията за оказване на натиск над полицията - "спекулации".

Шефът на областната дирекция на МВР в Хасково Ангел Цанков заяви, че произшествието му е било докладвано, но не е съобщено в бюлетина на полицията, защото няма пострадали при катастрофата, пише сайтът Haskovo.net.

Споделяне

Още по темата

Още от България