Цацаров се активизира за катастрофата с бащата на Румен Радев

Георги Радев блъсна човек с увреждания в Харманли, полицията не съобщи осем дни

Главният прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал и е разпоредил на прокуратурата в Хасково проверка на инцидента с участието на бащата на президента Румен Радев – Георги Радев. Това съобщи в събота говорителят на Цацаров - Румяна Арнаудова.

"За този инцидент, в който е участвал бащата на президента Румен Радев, за това пътнотранспортно произшествие, в прокуратурата в Харманли не е докладвана каквато и да е информация. За инцидента прокуратурата получава информация едва днес и то само от медиите", обясни Арнаудова.

Едновременно с това и вътрешният министър Валентин Радев е разпоредил вътрешна проверка за действията на полицията в Харманли при случая.

Прокуратурата ще проверява за транспортно престъпление и за престъпления, извършени от полицаи. Ако пострадалият при катастрофата е само с телесната повреда, Георги Радев ще е извършил само административно нарушение.

"Но ние трябва да установим тези факти", каза Арнаудова, цитирана от агенция “Фокус“.

Прокуратурата ще разследва дали полицаите са изпълнили служебните задължения по констатиране на катастрофата, установяване на определена вина и спазване на законовите изисквания за санкциониране на виновния шофьор.

"Още днес ще отидат на място колегите от Хасково и ще изземат цялата документация, която съществува в районното управление в Харманли, защото нищо от това, което научваме днес в медиите, не е докладвано в прокуратурата", каза прокурор Арнаудова.

Пътният инцидентс участието 81-годишният Георги Радев става сутринта на 17 август. Катастрофата е на кръгово кръстовище в Харманли, но за нея се разбра едва в събота.

При произшествието е пострадал човек в моторизирана триколесна инвалидна количка. От видеото, качено в “Ютуб“ се вижда, че инвалидната количка е навлязала в кръговото движение и се ползва с предимство, когато е ударена от стар “Мерцедес“, управляван от Радев. Катастрофата е в 1:40 мин. на клипа.

Румяна Арнаудова съобщи пред бТВ, че полицията в Харманли е написала акт за нарушение на човека в инвалидната триколка за пътното произшествие, в което е участвал бащата на президента Георги Радев. Тя допълни, че в документа е отбелязано името на Георги Радев. По думите ѝ случаят е прецедент, защото прокуратурата не е била уведомена, а научава седмица по-късно за инцидента от медиите.

Заради факта, че за инцидента се разбира с осем дни закъснение, се появиха съмнения, че полицията е опитала да прикрие случая. Президентството коментира, че институцията не e упражнявалa влияние над МВР и нарекоха твърденията за оказване на натиск над полицията - "спекулации".

Шефът на областната дирекция на МВР в Хасково Ангел Цанков заяви, че произшествието му е било докладвано, но не е съобщено в бюлетина на полицията, защото няма пострадали при катастрофата, пише сайтът Haskovo.net.

Споделяне

Още по темата

Още от България