Видно от стенограмата от изслушването му пред ВСС

Цацаров се интересувал от делото за клевета срещу Цветанов, но без да "натиска"

Шефът на Пловдивския районен съд пък бил сигурен, че казусът ще му бъде пратен от ВКС

Цацаров се интересувал от делото за клевета срещу Цветанов, но без да "натиска"

Шефът на Пловдивския окръжен съд (ПОС) и фаворит на ГЕРБ за следващ главен прокурор Сотир Цацаров дейно се е интересувал от делото за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, заведено от бившия председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова.

Това става ясно от думите на самия Цацаров по време на изслушването му от Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) миналата седмица.

Въпросното дело бе решено в полза на Цветанов в края на октомври от зам.-председателя на Пловдивския районен съд (ПРС) Екатерина Роглекова, след като Върховният касационен съд (ВКС) го прати там заради факта, че Тодорова е съдия от софийския район и е била зам.-председател на Софийския районен съд, който първоначално трябваше да го разгледа.

Предстои казусът да бъде разгледан на втора инстанция именно от подчинения на Цацаров съд. Заради близките им взаимоотношения и постоянните похвали, с които Цветанов и премиерът Бойко Борисов "засипват" пловдивския съдия, много магистрати и юристи отдавна смятат изхода на делото за предизвестен.

Дори самият Цацаров е споделил с членовете на ВСС, че колегите му в Пловдив били сигурни, че делото за клевета срещу Цветанов ще бъде разпределено точно в техния район. Става въпрос за шефа на ПРС Веселин Хаджиев, с който Цацаров разговарял по темата преди определението на ВКС.

"Аз не мога да влия на върховните съдии. Ако трябва да съм честен, председателят на Районния съд беше човекът, който ми каза: "Ще видиш, че това дело ще дойде при нас. Помни ми думата." И то така се случи", заявява кандидатът за главен прокурор пред Етичната комисия в съдебния съвет, видно от стенограмата от изслушването му.

От думите му става ясно още, че очевидно Цацаров се е интересувал от материалите по казуса, тъй като, макар и уклончиво, казва на членовете на ВСС, че преди Върховният съд да се произнесе по въпроса с подсъдността, делото не е минало през случайно разпределение.

"Ако трябва да кажа нещо друго, но всъщност няма да го кажа, защото ще хвърля камъни в нечия друга градина... Делото не е разпределено на случаен принцип в този съд. Аз протокол там не видях. Но за това дали Пловдив е на случаен принцип...", не успява да довърши Цацаров, тъй като бива прекъснат от друг въпрос. От думите му обаче се разбира, че не само, че се е интересувал от делото срещу Цветанов, но и че лично го е чел.

Преди това обаче той категорично заявява, че при разпределянето на делото срещу Цветанов на съдия от Районния съд в Пловдив са били спазени всички изисквания на случайния принцип.

"Съображенията, по които е определен точно Пловдивският районен съд, на мен не са ми известни. Не е моя работа да коментирам акта на върховните съдии. В него няма ясни мотиви защо делото идва точно в Пловдив, а не в близък до София съд, какъвто е Перник, но... Дошло е в Пловдив, ще се разглежда в Пловдив. Делото е в РС - Пловдив. Определена е съдия Екатерина Роглекова при стриктно спазване на случайния принцип. Това мога да гарантирам, най-малкото защото имам тези пълни гаранции от страна на административния ръководител на РС – Пловдив. Най-малкото защото, първо, няма дело, което да заобиколи това разпределение и, второ, защото точно по това производство едва ли някои ще си позволи да прави какви и да било нарушения", добавя Цацаров, оставяйки съмнения, че по други казуси все пак е възможно системата за случайно разпределение да бъде манипулирана.

Тези съмнения, всъщност, през последните месеци се засилиха сериозно заради няколко конкретни случая, един от които е процесът срещу бившия шеф на Административния съд в Бургас Атанас Вълков. Въпреки че е обвинен само за пране на пари и документни престъпления, в разследването срещу него има данни за манипулации по разпределението на конкретни дела в подчинения му съд.

Свидетел дори разказа преди седмица, че по заповед на Вълков е била инсталирана програма на всички компютри в съда, чрез която Вълков е можел тайно да шпионира всеки съдия, деловодител и служител – какво точно прави на компютъра си. Стана ясно също и, че по заповед на Вълков всяка година е била изтривана цялата архивирана информация от случайното разпределение на делата.

Публична тайна е, че това е практика и в други съдилища, като например Софийският градски съд, където целият архив от разпределението на делата по времето на председателството на Светлин Михайлов бе изтрита. В момента за системата за разпределение пряко отговаря заместничката на председателката Владимира Янева – Петя Крънчева.

На същата позиция в Пловдивския районен съд се намира и съдия Екатерина Роглекова, която оправда Цветанов по делото за клевета с мотива, че той всъщност никога не е твърдял, че Мирослава Тодорова е работила в услуга на организираната престъпност, а просто критикувал работата на магистратите като гражданин с активна позиция.

"Смея да кажа и още нещо - никога, по никакъв повод спрямо съдия Роглекова не е упражняван не натиск, съвети, въздействие, или, как да го нарека, под формата на чисто доброжелателен разговор, или нещо такова...", казва още Сотир Цацаров по темата пред ВСС без да уточнява какво точно има предвид под "доброжелателен разговор" и дали подобни "беседи" обичайно се случват в пловдивските съдилища.

Той обаче не коментира въпроса колко точно съдии са били включени в случайното разпределение в момента, когато системата е определила точно зам-председателя на ПРС за докладчик по това по-особено дело. Не отговаря и на въпрос дали е получавал някакви обаждания и молби да окаже влияние по хода на процеса, съсредоточавайки отговора си само върху това дали членува в ССБ.

"Г-н Узунов (Димитър Узунов – бивш съдия, избран за член на ВСС по предложение на РЗС – бел. ред.): По повод на това дело, което е изпратено по подсъдност, да попитам. Някой обаждал ли Ви се е, влизал ли е в контакт с Вас да оказвате влияние, член ли сте на Съюза на съдиите? От съюза да са Ви търсили, да са търсили контакт с Вас?

Г-н Цацаров: По документи съм член на Съюза на съдиите. Признавам си, че не съм си плащал членския внос от осем години. Става дума и за двете страни. Член съм на Съюза на съдиите от много време, но от един момент насетне съм престанал да плащам членски внос. Не съм изключен. Онзи ден ми изпратиха проект на профил на БИПИ, от който беше видно, че съм. След което проверих в интернет страницата на съюза и се оказа, че съм."

Прикачени файлове
Още по темата
Още от България