Цацаров се нареди сред защитниците на Рашидов

Критикуващите министъра не били направили и една десета от стореното от него

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров също се нареди сред защитниците на културния министър Вежди Рашидов, който през миналата седмица сътвори поредния си гаф, атакувайки водещ на БНТ за канените от него гости.

Съветът му към журналиста Георги Ангелов да не иронизира държавата, "на чиято ясла е неговата заплата", както и последвалото уволнение на друг критик на културното министерство – Владимир Руменов от Националната художествена галерия, доведе до вълна от искания за оставката на Рашидов.

Последва пиар акция от известни телевизионни лица, които защитиха в отворено писмо културния министър, към които във вторник се причисли и Цацаров, неглижирайки скандала с думите: "Човек може да си изпусне нервите, но човек може да се извини за това".

"Аз внимателно проверих имената на хората, които искат оставката на Рашидов. Това са хора, които се занимават само с искане на оставки, хора, които не са направили и една десета от това, което Рашидов е направил и хора, близки на министър, който седи в същата зала, в която седи и Рашидов", заяви главният прокурор пред Нова телевизия, вероятно визирайки вицепремиера Румяна Бъчварова, чиято дъщеря често е обект на вербална агресия от негова страна, заради критиките ѝ към прокуратурата, като съдебен репортер в "Дневник".

По отношение на информацията, че синът на Рашидов има семеен хотел в Австрия, Цацаров лаконично коментира, че прокуратурата е готова да започне проверка на имотното състояние на министъра, ако Сметната палата и НАП установят, че има несъответствие в доходите и декларациите му.

Главният прокурор не пропусна да анализира и любимата си тема – медиите, посочвайки, че разделението на страната на две медийни империи е решение на крупни политически и икономически планове, което не е свързано с престъпление и не зависи от прокуратурата.

"На мен защо ми е работа да знам дали (Ивайло) Прокопиев е в Сингапур, а (Делян) Пеевски в Дубай", риторично попита Цацаров, добавяйки, че проверки на НАП не са установили нарушения в бизнесите на нито един от двамата.

"Слънчев бряг" бил държава в държавата

"Слънчев бряг е нещо като икономическа и не само, административна държава в държавата", каза още главният прокурор по повод проверките и разкритията, направени в курорта, след престрелката на 8 юни между групите на Димитър Желязков-Митьо Очите, и Божидар Кузманов-Божо Козела.

Запитан дали се е информирал по случая с т.нар. "следовател на Димитър Желязков", тъй като той твърди, че главният прокурор е бил дезинформиран за работата му и е отстранен неправомерно, Цацаров коментира: "Не мога да използвам този термин, това е следователят Иван Христов. Той обвинен в използване на служебното си положение за получаване на неправомерна облага – развиване и осъществяване на лична стопанска дейност. Човек, който се занимава с такава дейност, не може паралелно с това да осъществява функции на следовател".

"Самото функциониране на курортен комплекс "Слънчев бряг" създава предпоставки точно за такъв тип престъпност. Слънчев бряг е нещо като икономическа и не само, административна държава в държавата. Оттам насетне комплексът започва да се превръща в апетитна територия на всеки, който желае да реализира средства по непозволен начин", смята главният прокурор.

Прокурор Бецова няма вина за оправдаването на Бисеров

От думите му стана ясно още, че няма да бъде търсена никаква отговорност от Боряна Безова, наблюдаващ прокурор на делото срещу Христо Бисеров, което в петък претърпя пълен провал и на втора инстанция, заради "доказателствен дефицит".

По логиката на Цацаров, ако при подобен развой на разследвания се търсела отговорност на прокурорите, които ги водят, трябвало да има и наказания за съдиите, чиито присъди се отменят от горната инстанция. Според него "основанията за оправдателната присъда (на Бисеров – бел.ред.) трябва да се търсят от съда".

Цацаров за пореден път отрече и съществуването на "шпицкоманда" в прокуратурата. Както е известно през миналата седмица Етичната комисия във ВСС приключи проверката на скандалните разкрития на следователя Бойко Атанасов със същото заключение.

"Шпицкоманда има в нечия болна фантазия", обобщи Цацаров във вторник.

По повод поискания имунитет на депутата от ДПС Александър Методиев-Бат‘ Сали, главният прокурор коментира:  "Свършихме си работата по закон. Действията му спрямо полицаите показват, че той сякаш командва там. Иска отчет от патрула. Поведението на Бат‘ Сали е безпардонно. Той е звънял на началника на полицаите, сигурен съм че е звънял и по-горе, но това ще го проверим".

Във връзка със схемите с популярните каси, рухнали в Сливен и Дупница, главният прокурор заяви, че е сигурен, че прокуратурата ще свърши своята работа. По думите му трябва да бъдат зададени два въпроса.

"Единият трябва да се зададе на всяко от лицата, подписвало договор. Вторият е за това доколко е възможно подобни, очевидно нереални кредитни формирования, да функционират безнаказано пред погледите на контролните органи, които така или иначе са отговорни за стабилността на самата кредитна система", допълни главният прокурор.

Според него "акцентът на отговорността трябва да се постави върху лицата, които са предоставяли съответните лихви и начина, по който са изразходвани средствата на вложителите".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?