Цацаров се опасява от съпротивата на правозащитниците към мерките срещу бягство на осъдени

Сотир Цацаров, снимка БГНЕС

Много правозащитни организации ще скочат срещу законодателните промени, които е изготвила прокуратурата срещу бягствата на осъдени лица, прогнозира в събота главният прокурор Сотир Цацаров.

“ Колеги адвокати също няма да бъдат доволни, но това безумие трябва да спре или поне трябва да бъде отсечено ", коментира ръководителят на държавното обвинение пред Нова телевизия.

Според него решенията, които ще предложи прокуратурата, ще са експертни. Той си пожела да се намерят депутати, които да ги внесат, за да се получи дебат по темата. Очаква се идеите на прокуратурата да бъдат оповестени през следващата седмица.

По повод процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд, Сотир Цацаров заяви, че това е било състезание между две силни кандидатури.

"Нито Лозан Панов, нито Павлина Панова са "гнили ябълки". Нито един от тези двама колеги не е "гнила ябълка". Ако някой си мисли, че с поставянето на върха на ВКС на Лозан Панов е наместил там зародиша на дърво с гнили ябълки се лъже. Същото важи и за Павлина Панова. Това са хора умни, хора с поглед за начина, по който съдът трябва да върви напред", каза главният прокурор.

Той, по подобие на свои колеги от ВСС, също видя някакъв заговор зад призивите изборът за шеф на върховния съд да се направи с бюлетини. Съдебният съвет избра Лозан Панов с критикуваната, включително от Европейската комисия, електронна система за гласуване.

"Интересното бе, че когато се предложи гласуване с бюлетини и се отхвърли, а после (пак) се предложи да се премине наистина към гласуване с бюлетини, първи скочиха точно тези колеги, които допреди два часа ревностно защитаваха гласуването с бюлетини. Та, питам: защо не е компрометиращо, защо не е вредно да гласуваш за парламент с дистанционна машинка, а е вредно, избирайки председател на ВКС?, каза Цацаров"

Главният прокурор не спомена, че точно онези, които държат на електронното гласуване се отметнаха от думите си след изслушването на Лозан Панов и неговия призив за промяна на начина на гласуване.

Според  Цацаров има скрит замисъл зад призивите да се гласува с бюлетини: "Не беше избран кандидатът, който някой хареса, не беше избран кандидатът, който някой посочваше – дали това не се случи? Дали нямаме не толкова загриженост за системата, за честността на системата, а това, че един или друг кандидат има едни или други - да ги нарека така заинтересованости на тези, които сега застават в една или в друга позиция."

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?