Цацаров се отказа от Галина Тонева и я направи редови прокурор

Тръгват проверки на всички сделки с ток на НЕК

Сотир Цацаров. Сн. БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви в четвъртък началото на пълна проверка на всички сделки по продажбата на ток от “Националната електрическа компания“ и в същото време смени един от заместниците си – Галина Тонева.

 

Висшият съдебен съвет формално гласува решението на ръководителя на държавното обвинение за Тонева със 17 гласа ”за”, двама бяха въздържали се, а четирима – против. Тя бе преназначена на позиция редови прокурор във Върховната касационна прокуратура.

 

Преди ден стана ясно, че Тонева е проверявана по сигнал на Яне Янев за издаване на неправомерна заповед за разпределяне на делата срещу енергийната мафия. Цацаров призна, че това е в основната на решението му и допълни, че не му е било ”приятно” да внесе подобно предложение. Той обясни, че решението му не е дисциплинарна санкция срещу бившия зам.-главен прокурор, но от думите му стана ясно, че има и такъв елемент.

 

Цацаров каза, че Тонева неправомерно е иззела функциите на главния прокурор като е разпределила делата в сферата на енергетиката на двама прокурори от Върховната касационна прокуратура. Според него тези случаи не са били по силите на двамата прокурори, които са ги получили.

 

Преди ден Тонева обясни, че двама прокурори от ВКП само са координирали работата, а делата са били разпределени на първоинстанционни наблюдаващие прокурори. Сега бившият заместник-главен прокурор, който беше и най-сериозната конкуренция на Цацаров по време на изборите за нов шеф на прокуратурата, е проверявана за действията си.

 

Сотир Цацаров обяви и началото на акция по разследване на сделките на НЕК по продажба на ток. Той обясни, че прословутото дело за продажба на ток чрез посредника ЕФТ, за което Mediapool писа нееднократно през последните 3 години, е било прекратено неправилно и от прокурори, които не са били излъчени чрез системата за случайно разпределение на делата. Вината за това води към градския прокурор на София Николай Кокинов.

 

Експертиза доказа през 2011 година, че ръководството на НЕК в периода 2004-2007 година е предизвикало щети за 91 милиона лева за компанията заради сделката с швейцарската ЕФТ, която получи правото да изнася ток вместо НЕК. Досъдебното производство, водено от прокурора Пламен Панайотов обаче беше прекратено в началото на 2012 година.

 

Мотивите на прокурор Георги Тафров от Софийската градско прокуратура са, че експертизата е била противоречива. Вместо да поиска допълнително мнение на експертите, той пита Агенцията за държавна финансова инспекция, която го убеждава, че НЕК са невинни и прокурорът прекратява делото въз основа на тяхното мнение.

 

Интересен факт е, че проверката на това решение е направена от друг бивш заместник-главен прокурор от времето на Борис Велчев - Валери Първанов. Според него постановленията за прекратяване на делото са били незаконосъобразни.

 

”Разследването ще продължи изключително активно. Ще бъде назначена експертиза, която ще обхване не само този период (по продажбата на ток от НЕК, 2004-2007 година - бел.авт.), а да настоящия момент и всички извършени сделки за продажба на ток чрез посредници. Ще се проверява дали НЕК се е нуждаела от посредници и дали другите посредници са действали по същия начин – на цени по-ниски от пазарните. Ако се установи, че има виновни длъжности лица от НЕК, ще им бъдат предявени обвинения за умишлена безстопанственост”, каза Цацаров.

 

Главният прокурор допълни, че за него наистина има ”потъпкване” на експертиза за щети от 91 милиона лева. ”Това е само една малка част от онова, което е ставало в българската енергетика”, обясни той и даде пример с разследванията за ТЕЦ ”Марица Изток” 2, хидровъзела “Цанков камък“, НЕК, АЕЦ “Белене“, самото енергийно министерство за сключените договори за застраховка на енергийните мощности, “Българския енергиен холдинг“ и енергийния регулатор.

 

Цацаров обаче уточни, че публикациите на близкия до властта вестник ”Телеграф”, че Галина Тонева е опънала чадър над енергийната мафия, не почиват на фактите. ”Тонева няма отношения към прякото прекратяване на делото (за продажбата на ток от НЕК)”, каза Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България