Цацаров ще прави инвентаризация на скандалите с Волен Сидеров

Лидерът на "Атака" е заподозрян за "сухоземно хулиганство"

Сн. БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров е решил да направи инвентаризация на всички случаи с лидера на "Атака" Волен Сидеров. Това стана ясно от думите му в четвъртък преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

"Разпоредил съм всичко, което касае господин Сидеров, да ми бъде докладвано. Това касае случая "Баня башъ" и ако не греша – "Батак", обясни главният прокурор. В същото време той коментира, че за него няма съмнение, че Сидеров е хулиганствал по време на пътуването си със самолет от София до Варна. Той не изключи възможността да поиска имунитетите и на други депутати от "Атака" заради скандала във Варна.

Цацаров отхвърли и обвиненията на лидера на "Атака", че искането на имунитета му е плод на политически и дори международен натиск. По думите му френският културен аташе не е предизвикала по никакъв начин скандала в самолета по линията София – Варна.

През май 2011 година при митинг на "Атака" пред софийската джамия Баня башъ, воден от Волен Сидеров, се стигна до бой. "Атакистите" обсадиха джамията, докато петдесетима мюсюлмани се опитваха да изпълнят обедната си молитва. Протестът на "Атака" бе срещу обичайния призив от минаретата на джамията. След множество обиди към хората в джамията се стигна и до щурм на джамията, при който бяха ранени няколко души, включително и полицаи.

Два месеца по-късно се стигна до подобни сцени в Батак. Лидерът на "Атака" и неговите симпатизанти прекъснаха празничния концерт в града, посветен на честванията за 135-годишната на Априлската епопея, защото звукът от него пречел на неговия митинг. Стигна се до отскубване на кабели и нахлуване в общината.

По повод последните скандали със Сидеров главният прокурор каза: "Не може да размахваш една карта и да твърдиш, че всеки, който е в униформа, е длъжен едва ли не да те обслужва".

”Народният представител е гражданин, който трябва да се отнася с минимум две стъпала по-голямо уважение към униформения полицай”, каза Цацаров.

По думите му при скандала на летище Варна има хулигански действия и за тях се полага съд.

За обвиненията на Сидеров той коментира: "Какъв политически натиск?! Политически натиск по отношение на неговото поведение на аерогарата, политически натиск по отношение на поведение спрямо униформен полицай?! Ако някой си мисли, че в тази страна може да нанесе удар на униформен полицай и да се упражнява след това в красноречие с оправдание за политически натиск се е объркал, ама много се е объркал."

Главният прокурор допълни, че на аерогарата е имало три групи служители на МВР – гранични полицаи, от областната дирекция на полицията и служители по сигурността.

"С данните, които ние разполагаме, всички те са изпълнявали служебните си задължения изключително стриктно и с необходимото уважение спрямо народните представители. За съжаление не са получили същото отношение, за съжаление един от тях е бил ударен. Всеки, който си мисли, че може да твърди, че има политически натиск, защото му е поискан имунитет, защото пък той е ударил униформен служител на МВР...", каза Цацаров.

"Културният аташе на Франция е пътувала като пътник по вътрешните авиолинии, няма каквито и да е данни за упражнена провокация или пък за някакво предизвикателство, било то словесно или по друг начин", допълни главният прокурор.

Сотир Цацаров отрече и твърденията, че показанията, които са снети по досъдебното производство са само на полицаи. Той обясни, че поведението на народния представител се е разразило не толкова на борда на самолета, колкото след като са слезли от него и припомни, че в Наказателният кодекс има състав за "въздушно хулиганство".

"Ние не сме го обвинили във въздушно хулиганство, ние го обвиняваме в сухоземно хулиганство", каза условно главният прокурор. В случая се има има предвид, че Волен Сидеров е заподозрян за хулигански действия, които не са застрашили сигурността на полета по линията София-Варна. Ако прокуратурата сметне, че сигурността на полета е била застрашена, то Сидеров ще трябва да отговаря за "въздушно" хулиганство, за което се полагат до 10 години затвор.

Предстои разпит на френския дипломат и на стюардесите и депутатите. До този момент от информацията, която е предоставила прокуратурата във Варна, не е имало уличаващи данни за други депутати.

"Ако трябва да действаме в тази ситуация, най-малкото трябва да действаме по начин, по който тези всички хора, които са летели с този самолет и са били подложени на всичкото това, да си тръгнат като едни нормални хора по къщите, а не да чакат и да бъдат разпитвани до сутринта", обясни Цацаров.

За нападението срещу гражданина Димитър Бахнев Цацаров каза, че все още се разяснява кой го е ударил. "Той е удрян и ритан, и от народни представители. Дали е от един народен представител, дали е от господин Сидеров или придружаващите го лица, това ще се изясни тепърва", каза главният прокурор и добави, че по случая е назначена експертиза.

"В момента, в който инцидентът е започнал, служителите от гранична полиция поне така личи от показанията, са били безкрайно добросъвестни да предупредят участниците в инцидента, че всичко това се документира на камерите. Всички записи от камери са иззети", каза Цацаров.

"Всеки нормален човек, който слиза на аерогара знае, че има съответна система на видеонаблюдение. Уважението към полицая не се дължи, защото има камера. Уважението към пътника в самолета се дължи не защото има камера. Дължи се, защото трябва да си възпитан, защото трябва да си като останалите пътници, защото пътуваш със същия билет като останалите пътници, и най-накрая защото си депутат. Ако като ти като народен представител имаш такова отношение към човек в униформа, тя къде отива тази държава", попита главният прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България