Цацаров ще вдига възбраната върху комплекса "Нове хоумс" в София

Нове хоумс

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), ръководена от Сотир Цацаров, внесе в съда искане за вдигане на възбраните върху жилищния комплекс "Нове хоумс". Сградите от комплекса се строят в близост до метростанция "Красно село".

Решението на комисията е мотивирано с достатъчната обезпеченост на претенциите срещу бизнесмена Васил Божков и свързаните с него търговски дружества.

Преди месец стотина собственици на жилища в комплекса се събраха на протест пред КПКОНПИ. Те изразиха своето недоволство на шествие до централата на антикорупционната комисия, но за известно време демонстрацията се задържа и пред представителството на ЕК в София.

Действията на КПКОНПИ засегнаха интересите на множество граждани, които нямат нищо общо с разследването срещу Божков, но са сключили предварителни договори за покупка на имот на "зелено" в комплекса. Обезпечителните мерки са наложени на 1 октомври миналата година.

Възбраните засегнаха интересите на 250 души, които са сключили предварителни договори за придобиване на жилища и са заплатили значителни суми на акционерното дружество. В края на март част от купувачите са представили пред КПКОНПИ копия от своите предварителни договори, което доказва, че наложените възбрани са засегнали правата им.

Строителството на "Нове хоумс" спря след акцията срещу фирмите на Васил Божков, след като бе наложен запор върху неговите банкови сметки, а хазартните му фирми бяха изпразнени от съдържание с отнемане на лицензите и налагане на държавен монопол върху моментните лотарии.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?