Цацаров: Сигналът на "достойните" се вписва в атаките на ГЕРБ срещу прокуратурата

И обвинението, и ДАНС отричат теч на документи по случая с новата анонимка

И изпълнителната, и съдебната власт не припознават "достойните прокурори", сн. БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че среднощният анонимен сигнал на т.нар. "група достойни прокурори", според който акцията с откритите 350 000 надпечатани бюлетини е заговор между държавното обвинение и Сергей Станишев и Делян Пеевски срещу ГЕРБ, се випсва в атаките на досегашните управляващи срещу прокуратурата. Цацаров отрече документите по случая в Костинброд, разпратени заедно с писмото, да са изтекли от прокуратурата и индиректно намекна, че течът е от ДАНС. Шефът на спецагенцията обаче също отрича това, стана ясно от думите на служебния премиер Марин Райков. Той очаква до края на работния ден в сряда да получи обяснения от ДАНС.

 

ДАНС разпратили новата анонимка

 

Главният прокурор свърза разпратеното късно снощи писмо, получено и на електронната поща на Mediapool, с изявленията му от вторник за имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, с твърденията на Бойко Борисов от същия ден, че акция "Бюлетини" е отнела 5-6% от изборния резултат на ГЕРБ, както и с предварително обявената прокурорска пресконференция в сряда, която да хвърли светлина по скандала с бюлетините.

 

"Малко ми е странно, че това писмо бе изпратено по медиите, след като обявихме, че ще искаме имунитета на лице от определена политическа партия, след като обявихме, че днес ще дадем пресконференция и след като представител от същата политическа партия обвинява прокуратурата, че е намалила резултата им на изборите с 5-6%. Това писмо се вгражда много добре в тези тези. Целта е била да се опровергае това, която трябваше да оповестим днес на пресконференцията и да се създаде недоверие сред обществото", коментира Цацаров в сряда.

 

"Ако трябва да гори някой от прокуратурата, трябва да изгорим всички тук на тази маса (цялото ръководство на прокуратурата), защото искаме да си свършим работата", каза главният прокурор по повод настояването на Бойко Борисов някой прокурор да изгори заради гафовете при акцията в Костинброд.

 

Сотир Цацаров и изпълняващият длъжността градски прокурор на София Роман Василев заявиха категорично, че документите, прикачени към анонимката на "достойните", не са излезли от държавното обвинение.

 

Цитирана бе резолюция, написана на ръка върху постановлението за образуване на досъдебно производство, което се съхранява в прокуратурата. Към медиите бе подадено постановление, което е без тази резолюция и е било съхранявано в ДАНС. Разликите в документите бяха показани на пресконференция от Роман Василев

 

"Документите, получени вчера по имейлите на медиите, не са фалшифицирани, те са част от проверката, която прокуратурата е възложила на ДАНС, но не са цялата проверка, копирани са избирателно... Поставя се въпросът - откъде биха могли да дойдат тези документи? До настоящия момент тези документи не са се намирали в прокуратурата, те пристигнаха при прокуратурата преди половин час. Дотогава се намираха в ДАНС, извършваща проверката", обясни Цацаров. Той се въздържа да посочи конкретно ДАНС като институцията, от която са изтекли документите, защото проверка ще бъде разпоредена днес (сряда-бел.ред.).

 

Приложени към писмото на "достойните" са факсимилета от няколко документа, сред които сигналът на Мая Манолова от БСП до прокуратурата, обясненията на собственика на печатница "Мултипринт" в Костинброд и негови служители, както и становище на вещо лице.

 

Преди това премиерът Марин Райков съобщи, че в сряда сутринта се е срещнал спешно с председателя на ДАНС Константин Казаков, от когото е получил уверение, че документите не са разпространени от неговата служба.

 

"Недопустимо е изтичането на информация от страна на институции, които са призвани да опазват и спазват законите в държавата. Съзнателно не споменавам конкретни институции. Важно е да стане ясно дали съдържанието на тези документи разкрива някаква информация, която би застрашила хода на досъдебното производство. България е правова държава, има действащи институции", декларира премиерът Райков.

 

По време на пресконференцията си главният прокурор не отговори директно на въпроса защо при акция "Бюлетини" се е доверил на ДАНС, а не на ГДБОП. "Така преценихме", каза Цацаров.

 

Запитан на кого тогава може да разчита прокуратурата, след като ГДБОП и ДАНС са пробити, той отговори саркастично: "Остана само противопожарна охрана..."

 

Цацаров отправи ясно и твърдо послание към авторите на анонимните атаки срещу държавното обвинение. "Достойни или не, ясно е, че не са прокурори. Искам да кажа само едно на тези, които стоят зад това анонимно писмо: Ще си свършим работата". Главният прокурор допълни, че в писмото той и другите двама главни герои в него са описани като "вещици".

 

"Това сме БСП, Делян Пеевски и аз. Познавам Делян Пеевски, като следовател и като народен представител. Познавам го по начина, по който познавам Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Искра Фидосова", обясни Цацаров.

 

Премиерът: Ще реагирам само при доказана вина

 

Ще реагирам по договора за отпечатване на бюлетините за изборите само при доказана вина от страна на служители на администрацията на Министерски съвет. Това заяви премиерът Марин Райков, който бил длъжен да реагира на “дългата и обстоятелствена пресконференция” на главния прокурор, с когото е в добри взаимоотношения.

Според Райков е много важно да бъде изчистен въпросът кой и на какъв етап носи съответна отговорност. Трябва ясно да се дефинира степента на отговорност, за да се разсеят всякакви съмнения, че някой е искал да повлияе на изборния процес, каза Райков.

Той повтори на два пъти, че прокуратурата е била категорична, че служебното правителство няма вина и пряка отговорност във връзка с печатането на бюлетините. “Аз благодаря на прокуратурата, тъй като заедно с нас те са предотвратили едно потенциално нарушение”, каза служебният премиер.

Според него служебното правителство е изпълнило ангажиментите си по отношение на изборите. “Тези закони по изборния кодекс не са предлагани, не са обсъждани от мен или от министрите от моя кабинет и аз не се чувствам призван да ги коментирам повече”, каза Марин Райков.

“Главният прокурор беше категоричен, че правата на гражданите бяха нарушени, в резултат от нарушаването на предизборното мълчание от някои ваши колеги, както и това послужи на някои политически сили да се възползуват и на свои ред да извършат нарушения”, каза премиерът. Той призова ЦИК да се произнесе максимално бързо по отношение на предизборното нарушение в деня за размисъл

Марин Райков отказа да отговаря на журналистически въпроси, защото в понеделник е говорил повече от час по темата.

Още по темата
Още от България

Защо Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор?