Цацаров смята, че времето е доказало правотата на позициите му

Главният прокурор е доволен от последната конституционна реформа

Цацаров смята, че времето е доказало правотата на позициите му

По време на последното заседание на Прокурорската колегия на днешния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) главният прокурор Сотир Цацаров даде висока оценка на последната конституционна реформа. Той обясни, че разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия е проработило, а времето е доказало правотата на неговите позиции.

"Това, от което всички изпитвахме боязън - разделянето на Висшия съдебен съвет на колегии - е нещо, което оценявам като изключителен позитив, защото ни даде възможност сами и организирано да решаваме проблемите си", каза Цацаров на другите членове в Прокурорската колегия.

Той обясни, че колегията е свършила "немалко работа", но веднага след това добави, че не бива да се изпада в самооценки.

"Не сме ние тези, които трябва да даваме оценки на това, което сме направили. Оценки дават на първо място нашите колеги. Има неща, които останаха несвършени, и проблеми, които останаха нерешени", каза той.

След което стори точно обратното на призива си и започна да дава оценки:

"През цялото това време върху прокуратурата и Прокурорската колегия бяха изсипани много упреци и много кофи помия, говореше се и за излизане от съдебната система. Времето показа кой е прав. Истината е, че просто трябва да се работи, а ние това го правихме", каза Цацаров.

Не стана ясно какво точно е показало времето, че да потвърди правотата на антиреформаторските позиции на главния прокурор.

България все още не е дала и едно доказателство, че може да се бори успешно с корупцията по върховете на властта, а прокуратурата все така функционира по сталински модел.

В сряда Цацаров допълни, че се е старал да се възцари колегиален дух по време на заседанията.

"Не защото съм главен прокурор, а като ваш колега, мога да кажа на всички вас едно голямо "благодаря", каза той на колегите си. За финал Цацаров връчи на всеки от членовете на колегията почетен знак на прокуратурата и грамота.

"Мисля, че това е най-малкото, с което мога да кажа едно "благодаря на всички", каза главният прокурор, цитиран от "Правен свят".

По време на това последно заседание на Прокурорската колегия в този ѝ състав Радослав Димов бе избран за районен прокурор на София. Той беше единствен кандидат за поста, а досега заемаше позицията на временен ръководител на Софийската районна прокуратура.

Предишният началник Петър Белчев подаде оставка, поемайки отговорност заради случая със Стефан Станев, който уби приятелката си Виола. Проблемът за властите бе, че те бяха игнорирали четири сигнала за проблемното поведение на Станев.

Радослав Димов има 16 години стаж като прокурор в Софийската районна прокуратура, а от девет години е заместник на административния ръководител. След провеждането на избора, Сотир Цацаров се обърна към новия шеф с думите: "Желая ви успех и здрави нерви".

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?