Цацаров: Собствениците на медии тровят политиката и бизнеса в България

Цацаров: Собствениците на медии тровят политиката и бизнеса в България

Интересите на собствениците на медиите отравят българския медиен климат, политиката и бизнеса в България, заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред български журналисти в Брюксел, където участва във форум срещу мониторинга на ЕК върху България. Българските медии са отровени от олигарсите, които стопанисват част от тях, а не от прокуратурата, добави той, цитиран от БТА.

По думите му част от българските медии са отровени от това, че са принудени да защитават политическите и икономическите интереси на своите собственици, били те Делян Пеевски, Цветан Василев - навремето, или Делян Пеевски и Иво Прокопиев - сега. Това е отровата в българските медии. Ако българските медии нямат отрова, това се дължи на възможността на част от медиите да дадат свободата на тези, които държат микрофоните, тогава отрова няма. Няма аз да кажа кои са свободните медии, всеки непредубеден поглед по сайтове и вестници ще покаже кой чии интереси защитава, посочи главният прокурор в отговор на въпроси.

На мнение съм, че всеки сайт в интернет трябва да осигурява пълна възможност за идентификация на хората, които коментират след дадена статия, за да се осигури възможност на засегнатите да търсят своите права от издателя.

В отговор на въпрос Цацаров заяви, че противопоставяне между главния прокурор и министър-председателя е възможно, ако премиерът наруши законите. Има вариант досъдебни производства, разработки, оперативни дела за корупция по високите етажи, да са налице, но прокуратурата да ги държи и да не виждат съд. Възможна е втора теза - имаме готовността да сезираме съда с всичко - от министър надолу и от министър нагоре, но трябва да имаме качествени разработки. Хвърляме камъни в ничия градина, коментира главният прокурор по повод дебатите около липсата на резултати в борбата с корупцията, отчитани в докладите на Европейската комисия.

Цацаров препоръча да бъде установено колко зам.-министри са били "подадени" към прокуратурата. Ако зададете въпроса и тази цифра (отговорът - бел. кор.) ви впечатли, елате и ми кажете. Ако ви кажат "няма", не ми казвайте "къде ви е борбата с корупцията по високите етажи", призова той. Главният прокурор се оказа виновник за "разделянето на България от Румъния", преди България и Румъния да бъдат изобщо разделени (по механизма на ЕК). Така е удобно, това показва колко сме разединени, обобщи Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?