Цацаров: Турският съд е разрешил екстрадицията на Митьо Очите

Главният прокурор коментира петъчните активности на държавното обвинение

Цацаров: Турският съд е разрешил екстрадицията на Митьо Очите

Турският съд е издал решение за екстрадицията на Димитър Желязков – Митьо Очите. Това заяви в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от бТВ.

Димитър Желязков беше под стража в Турция от август досега. Очаква се турският съд да реши кога точно ще бъде екстрадиран в България, за да бъде изправен пред съда.

На 2 август бяха задържани 19 души, за които имаше данни, че са свързани с организирана престъпна група на Димитър Желязков - Митьо Очите. Задържани под стража обаче останаха петима. От всички с обвинения в неизвестност беше само общинският съветник от Несебър Пейко Янков, който се издирваше с червена бюлетина. Няколко дни след това и той беше задържан. Димитър Желязков беше под стража в Турция от август досега.

Самият той бе задържан в луксозен хотел в Истанбул заедно общински съветник от Бургас Бенчо Бенчев. За 24 часа с тях бе задържан и бившият депутат от ДПС Несрин Узун. По-късно срещу Бенчев бе повдигнато обвинение, че е укривал Митьо Очите в чужбина. В последствие беше освободен срещу гаранция от 50 хил. лв.

Главният прокурор коментира и всички активности на прокуратурата от петък.

Баневи ще бъдат разследвани по няколко обвинения, "Полимери" е само началото, каза Цацаров по повод вчерашния арест във Франция на Евгения и Николай Баневи. Той очаква френските съдебни власти да предадат по-скоро на българското правосъдие семейство Баневи.

Преди ден специализираната прокуратура съобщи, че следователи проверяват адреси в София и страната заради разследване, свързано с дейността на приватизирания завод "Полимери" АД. Огледите са приключили тази сутрин.

Главният прокурор очаква и другата известна фамилия – Ветко и Маринела Арабаджиеви да бъдат заловени и предадени на българското правосъдие.

Цацаров засегна и друга тема от вчерашния ден - за повдигнато обвинение срещу издателяна "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев. "Той е разследван не като издател, а като бизнесмен и по-конкретно за "Каолин". Твърденията, че бил подведен под отговорност, защото неговите издания пишели срещу корупцията, не отговарят на истината", коментира главният прокурор.

След съобщението от прокуратурата в петък бе огласена и позиция на "Алфа финанс холдинг". Според тях делото е "безобразно действие на българската прокуратура, с което грубо се погазва законността в България". Компанията допълва, че ролята на прокуратурата "е сведена единствено до инструмент за репресия срещу неудобни на статуквото публични фигури и оказване на натиск върху независимите медии".

Споделяне

Още от България