Цацаров тушира бунта за дрехи в съдебната власт, увеща Горанов да не ги пипа

Сумите за дрехи се дават, за да се гарантират добрите нрави, твърди съдебният инспекторат

Владислав Горанов и Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров е успял да убеди финансовия министър Владислав Горанов да не пипа добавките за дрехи за съдебните служители, съобщи пресцентърът на държавното обвинение в петък. Двамата са провели работна среща в кабинета на главния прокурор по повод бюджета за съдебната власт за следващата година.

"Министърът на финансите възприе изложените аргументи (на Сотир Цацаров - б.ред.) такива изменения в Закона за съдебната власт (за парите за дрехи - б.ред.) да не бъдат извършвани", съобщава прокуратурата. Отделно Горанов е изразил готовност да внесе нов проект за бюджет на съдебната власт, който да е по-близък до искания от Висшия съдебен съвет.

Няколко часа по-рано ВСС съобщи, че в съдебната власт се оформят сериозни протестни настроения заради предложения от Министерството на финансите съдебен бюджет. Ябълката на раздора бе заложеното намаляване на парите за дрехи за съдебните служители. Досега те получаваха на година допълнително по 2120 лв (две средни месечни заплати в бюджетната сфера) за облекло. Горанов искаше тези пари да бъдат сведени до 450 лв.

Съдебните служители не са задължени да харчат парите за дрехи и затова сумата се разглежда като надбавка върху заплатата. Промяната щеше да засегне около 10 000 души. В същото време Горанов бе предвидил близо 4000 съдии, прокурори и следователи да запазят надбавките си за дрехи.

Бунтът за дрехи

В петък сутринта ВСС съобщи, че съдебни шефове, магистрати и съдебни служители от цялата страна изразяват "категорично несъгласие, противопоставяне и протест" срещу орязването на добавките за дрехи за съдебните служители.

С остра декларация срещу намаляването на парите за дрехи излязоха и служителите в Инспектората към Висшия съдебен съвет. В нея те казват, че "с промяната се ограничава възможността на съдебните служители да изпълняват задълженията си при спазване на принципите на законност, отговорност, прозрачност, бързина, ефективност и лоялност".

Инспекторатът обясни, че тези пари са нужни, за да се "осигури възможност за съдебния служител да има вид и да следва поведение, което е съвместимо с добрите нрави и не допуска уронване на престижа на съдебната власт..." От позиция излиза, че цялата ценностна система на съдебните служители се крепи на тия 2120 лв за дрехи.

Проблемът изглеждаше толкова сериозен, че за понеделник бе насрочено извънредно заседание на Пленума на ВСС. След срещата на Цацаров с Горанов заседанието се обезсмисли.

Съдебният бюджет

В началото на седмицата стана ясно, че финансовият министър Владислав Горанов дава на съдебната власт 103 милиона лева по-малък бюджет от исканото от ВСС – 666 милиона лева. ВСС е предвидил бюджетът на системата да достигне рекордните 769 млн. лв, което е с 180 млн (30%) повече от тази година.

През тази година и двата проекта за бюджет на съдебната власт изглеждат нелогични на фона на законовите промени. Проблемът се крие в прогнозираните приходи от съдебни такси. ВСС и финансовото министерство прогнозират парите от такси да намалеят до 100 милиона лева през 2019 година (спад от 2 млн. лева). В същото време парламентът прие промени в административния кодекс (АПК), с който таксите за касационно обжалване по административни дела бяха увеличени 14 пъти. Те бяха атакувани пред Конституционния съд от президента, омбудсмана и БСП.

Спорът между финансовото министерство и ВСС за бюджета на съдебната власт се води всяка година без изключение. Накрая винаги се достига до компромис. Преди три години Владислав Горанов се закани да премахне обвързването на бюджетните заплати с тези в съдебната система, ако ВСС не започне да реформира магистратурата. Съкращение на прокуратурите започна само главният прокурор Сотир Цацаров, докато Съдийската колегия на ВСС все още не е предприела почти нищо по темата.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?