Цацаров: Твърденията, че съм притискал Янева да осъди Цветанов, са пропагандна бомба

Цацаров: Твърденията, че съм притискал Янева да осъди Цветанов, са пропагандна бомба

Независимо от официалната препоръка в доклада на ЕК за безпристрастно и независимо разследване на аферата "Яневагейт", изгледите това да се случи остават все така невероятни заради предпоставените от главния прокурор тези, че записите от разговорите са манипулирани, а твърденията за обратното, поддържани от една от участничките в тях, са неоснователни. Самото решение на прокуратурата да започне същинска проверка на съдържанието на записите стартира с предусловието, че главният прокурор Сотир Цацаров, чието име се споменава нееднократно в тях, не е замесен.

Във вторник Цацаров излиза с поредно интервю, този път пред в. "Труд", в което определя изказването на Румяна Ченалова, че е "притиснал" бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, за да бъде осъден на първа инстанция Цветан Цветанов като "поредната пропагандна бомба".

"Всъщност Румяна Ченалова е обвиняема и изгражда защитата си с всички средства, включително и извънпроцесуални. Отделен е въпросът за трибуната, която получава, за да прави това, и за хората, които ѝ я осигуряват. От разказа на Ченалова излиза, че аз съм принудил Янева да бъде постановена осъдителна присъда. От прословутите записи с нейно участие пък излиза, че въпреки това съм разпоредил да бъде обвинена, защото премиерът е наредил така", казва главният прокурор.

Досега не е известно дали Цацаров изобщо е давал показания пред прокурор (където им е мястото- бел.ред.), който "безпристрастно и независимо" разследва "Яневагейт", както настоява Европейската комисия. За сметка на това с публичните си изяви ръководителят на държавното обвинение постоянно се опитва да омаловажава скандала и да дава готови констатации, което няма как да не влияе на подчинените му прокурори, които разследват аферата.

"Малка подробност е, че във ВСС по въпроса за натиска отдавна е имало проверка и съдията, постановил присъдата, категорично е отрекъл някой, включително и Владимира Янева, да е упражнявал каквото и да било влияние върху него. Малка подробност е и това, че тази присъда бе първоначално потвърдена от трима апелативни съдии. И тях ли принудих?", пита риторично главният прокурор пред "Труд".

Съдия Тони Гетов от Софийския градски съд наистина отрече пред ВСС някой да му оказвал натиск, за да осъди бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Това се случи още през юни 2014 година. Съдия Гетов бе провокиран от почти едновременните изказвания на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, че осъдителната присъда на бившия вътрешен министър и втори човек в ГЕРБ е произнесена под натиска на БСП. В някои от контролираните от Пеевски медии пък се появиха твърдения за кариерни бонуси за съпругата на съдия Гетов, срещу които той е осъдил Цветанов. Съдията отрече всичко това, включително и за натиск от страна на Владимира Янева. Тони Гетов не е давал показания в рамките на проверката на ВСС за "Яневагейт."

В интервюто си Цацаров критикува и решението на множество съдии, облечени в тогите си, да излязат на протест пред Съдебната палата в София. Това се случи през декември, няколко дни след бламирането на конституционните промени и речта на Лозан Панов, с която той призова колегите си да кажат "Не на страха!"

"Протестът е право, но мястото на тогата не е на стълбите, а в съдебната зала. Тогата може да бъде изкарана пред Съдебната палата, когато този, който я носи, има съзнанието, че институцията, която представлява, няма неизпълнени дългове към останалите граждани - към тези, които не носят тоги. Всичко друго е демонстрация, която, съчетана с красиви, но безадресни думи в зала "Тържествена" и високоговорители на стълбите, я прави доста прозрачна", казва главният прокурор, визирайки Лозан Панов.

Цацаров, който е бивш съдия, знае добре, че отговорността на съдиите към гражданите може да бъде само лична, тъй като те, за разлика от него, не ръководят институция.

Споделяне

Още по темата

Още от България