Цацаров внесе в съда втория иск за конфискация срещу Прокопиеви

Бившият финансов министър Стоян Александров също е на мушката на комисията

Снимка: бТВ

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е внесла в съда втория си иск за отнемане на имущество от бизнесмена и издател Иво Прокопиев и съпругата му Галя Прокопиева. Комисията, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, иска от тях да бъде отнето имущество на обща стойност 451 хиляди лева. Искът включва пари и акции на семейство, както и една моторна лодка.

Последните запори върху имуществото на бизнесмена и съпругата му бяха наложени още през февруари тази година. Информацията за тях бе съобщена публично в края на март, когато Прокопиев си позволи да критикува в статия икономическите мерки на правителството срещу предизвиканата от коронавируса криза.

Добре е, че делото влиза в съд, защото ще се види абсурдността на твърденията на КПКОНПИ. Те няма общо нито с правото, нито със здравия разум. Пореден незаконен тормоз заради независимата позиция на "Капитал" и "Дневник", коментира Иво Прокопиев.

През март той обясни,че целта на наложените запори е да се нанесат вреди на бизнеса, за да се ограничат възможностите за финансова подкрепа на медиите. До момента по искане на КПКОНПИ съдилищата в Бургас и София са допуснали запори на имущество на Иво Прокопиев и съпругата му за общо 199 милиона лева.

Огромна част от това имущество е генерирано от законната продажба на "Каолин" на германската компания “Кварцверке“, която досега само антикорупционната комисия смята за незаконна, без да е ясно на какво правно основание.

Делото за конфискация на 198.5 милиона лева вече бе внесено в Бургаския окръжен съд. Новият съдебен иск е внесен в Софийския градски съд. Той е за конфискация на лично имущество на семейството за далеч по-малка сума (451 000 лева). Причината е, че КПКОНПИ им назначи втора проверка.

Иво Прокопиев коментира, че целта е да се наложи "пълно беззаконие и репресия срещу семейството и бизнеса му заради независимата позиция на "Капитал" и "Дневник"

"Тормозът от институциите започна след разследванията на "Капитал" за модела КТБ и за вторичното ограбване на нейните активи, продължава и до днес. Целта е да се убеди обществото, че не може има друга истина, освен истината на властта", казва Иво Прокопиев през март.

Наказателните дела

В момента критичният към управляващите бизнесмен и издател е подсъдим по дело в специализирания наказателен съд заради продажбата на държавните дялове от електроразпределителното дружество ЕВН през 2011. Заедно с него подсъдими са бившите министри на икономиката и на финансите Трайчо Трайков и Симеон Дянков.

Прокопиев е обвиняем и в пране на пари заради продажбата на "Каолин" в края на 2012 г. на германското дружество "Кварцверке". 

Атаката срещу Прокопиев продължава вече няколко години, но и от прокуратурата, и от КПКОНПИ твърдят, че действията им нямат нищо общо с издаваните от него "Капитал" и "Дневник", които винаги са били критично настроени към държавното обвинение.

"По нито едно от производствата, касаещи Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, не са претендирани и предприемани каквито и да е действия, свързани с издателската им дейност и с имущество, принадлежащо на "Икономедиа" АД", пишат от КПКОНПИ.

Съобщението идва в момент, когато дневният ред на новините се върти около съобщенията на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, който пуска разобилчаващи властта данни и я разиграва с различни оферти за бъдещето на футболния клуб "Левски".

Стоян Александров обвиняем за лихварство

КПКОНПИ иска отнемане на имущество за над 10.3 млн. лв. от финансовия министър в кабинета "Беров" Стоян Александров. Той е обвиняем в лихварство. Според прокуратурата той незаконно е раздавал заеми срещу 14-18% годишна лихва в продължение на 13 години.

Делото срещу Александров не е стигнало до съда, но това не е пречка за гражданския иск за отнемане. Според КПКОНПИ той трябва да се раздели с пет офиса и склад в Плевен, апартамент в Сандански, две сгради и жилище в София, кола, както и дружествени дялове и пари по сметки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?