Цацаров взима предизборни заложници от името на ДПС

Христо Иванов, сн: БГНЕС

Ако някой още не е разбрал какво работи прокуратурата у нас, време е да прогледне. По 30 и кусур годишния казус АЕЦ "Белене" изведнъж се вземат на прицел няколко души без в това да има друга логика, освен политическата. По никакъв начин нито фигурите, които се вземат на прицел, нито фактите, върху които се фокусират действията на обвинението, не говорят за някакъв систематичен подход към този казус. Времето, в което се активизира обвинението, пък е съвсем саморазобличително.

Тече напрегнато договаряне на властовите съотношения за след президентските избори. Ако на втори тур оставим да стигнат Цачева и Радев и ако се запазят измерваните до сега социологически тенденции, разликата помежду им може да е минимална и ДПС отново ще може да наклони кантара. В момента, те се опитват да продадат максимално скъпо гласовете си. Уверен съм, че позициите на председател на Върховния административен съд и в новия ВСС са част (само част) от този пазарлък.

Борисов се мята по сцената, Цачева съпровожда кампанията на Цветан Цветанов, Радев бяга от микрофона, Нинова я няма в пространството.

В този момент, Цацаров взима заложници от двата партньора по преговори на ДПС. И в двата случая фигури, които са част от вътрешния кръг на съответния лидер. От ДПС са незасегнати, т.е. те са откъм дръжката на размахвания прокурорски меч. В това може да няма процесуална логика, но политическата е съвсем ясна.

Та, това е прокуратурата - инструмент за политически инженеринг, който в момента е плътно под контрола на ДПС. Самият факт, че останалите са готови да търпят това положение на нещата и не дават да се издума дума за реалната роля на главния прокурор, показва, че те са част този модел. Сделка ще има. Тя може да е една или друга, но и Борисов, и Нинова са около тази маса и играят тази игра. И твърдят, че са девствени. Възможно е, макар че, остават някои съмнения, що се отнася до взаимоотношенията през задния вход...

Иначе, ние този филм сме го гледали многократно. Що се отнася до енергетиката, през 2013 г. Цацаров вече организира една супер-продукция с пресконференции, нахлувания по офиси и всички други сценични мурафети. Без никакъв резултат на правораздавателното поле. Сега по същия начин, след изчерпване на политическата необходимост от съответните процесуални действия, те ще бъдат оставени да издимят като мокри фасове и никой няма да носи никаква отговорност, освен, естествено, съдът.

На този фон, очевидно е, че на самия Цацаров му досажда да играе ролята на главен прокурор в публичното пространство. Дори у нас въпросите и обществената реакция му идват в повече. И, съдейки от медийните панагерици по случай скорошния си юбилей, той предпочита да се презентира повече през хобито си. Един тих задкулисен авио-моделист, който периодично изпълнява по някоя поръчка за оказване на натиск в политическите отношения...

P.S. За да не бъда разбран погрешно - по никой начин не адвокатствам на замесените в казуса АЕЦ "Белене". Ужасно би ми се искало да мога да повярвам, че този път, за разлика от всички други, това е истинско и идва часът на реалната отговорност за тази история. Иска ми се, но, пусто, не ми се получава... И, докато начело на обвинението е такъв доказан авио-моделист като Цацаров, подозирам, че никога няма да ми се получи.

*Коментарът на бившия правосъден министър Христо Иванов е публикуван във Фейсбук. Заглавието е на редакцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари