Цацаров за делата срещу Сидеров: По-добре пробация сега, отколкото дълъг процес

Цацаров за делата срещу Сидеров: По-добре пробация сега, отколкото дълъг процес

"По-добре наказание сега, веднага, пък било то и пробация, отколкото един дълъг процес".

Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира в понеделник постигнатите от лидера на "Атака" Волен Сидеров споразумения по две от делата му за хулиганство. Както е известно, миналата седмица съдът одобри споразумения по делата му за нахлуването в НАТФИЗ и за инцидента в Батак през 2011 г. По първото Сидеров получи 9 месеца пробация, а по второто – 8.

По третото дело – за хулиганство пред парламента и нанесена лека телесна повреда на полицай през 2013 г. обаче съдът отхвърли споразумението, предвиждащо 6 месеца пробация. Съдия Христинка Колева прие, че деянието му заслужава по-тежко наказание и прекрати делото. Малко по-късно стана ясно, че депутатът е постигнал ново споразумение с прокуратурата по казуса – за 1 година пробация. Това споразумение ще бъде разгледано в сряда от съдия Вера Чочкова.

Въпреки постигнатите доста леки наказания, Цацаров бе категоричен, че прокуратурата е действала адекватно, посочвайки като пример събитията след нахлуването на Сидеров и съпартийците му в НАТФИЗ.

"Дойде един момент, в който след 3 часа престой в следствения арест, той (Сидеров – бел.ред.) го напусна. Тогава казах ясно, че решението на съда поставя едни много ясни жалони за това, кое е моралното, допустимото поведение и кое поведение каква санкция заслужава в такива случаи. Мисля, че първото мерило за тази санкция бе поставено с определението на СГС за мярката за неотклонение на Волен Сидеров. Според мен, колегите са били поставени пред това да сравнят две неща – от една страна възможността едно такова престъпление да получи санкция, макар и по силата на споразумението, одобрено от съда или всички тези дела да влязат в спиралата на съдебния процес", коментира главният прокурор.

По думите му "явно моите критерии и тези на други органи на съдебната власт малко или много се разминават, затова мисля, че по-добре наказание сега, веднага, пък било то и пробация, отколкото един дълъг процес".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?