Цацаров захапа Панов за униформите на военните магистрати

снимка БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров разкритикува остро председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за липсата на интерес за решаване на проблема с униформите на военните магистрати. Цацаров изнесе информация пред Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък в отсъствието на Панов, който напусна заседанието по-рано заради служебно пътуване.

Сега военните магистрати нямат законно облекло, защото заповедта на военния министър за въвеждането му е отменена. Те не носят черни (съдийски) и червени (прокурорски) тоги, а трябва да имат специални униформи, защото имат армейски чинове. Униформата трябва да се утвърди чрез сложна процедура, в която участват ВСС, шефът на върховния съд, главният прокурор и военният министър.

Цацаров обясни, че за първи път е писал за проблема на Панов през пролетта на миналата година. От тогава досега главният прокурор е писал четири писма до Панов, но не е получил отговор.

"От 11 юни 2018 г. досега реакция от г-н Панов няма, показателно е и че току-що напусна заседанието, преди обсъждането на тази точка (Панов замина за Кърджали). Изрично моля дискусията да не бъде насочвана към липсата на реакция от негова страна, в крайна сметка става дума за упражняване на законови правомощия, без значение от визията, на който и да е от нас за другия. Не е целта ми, че от 11 юни досега г-н Панов не благоволява да отговори. Да се съсредоточим върху друго – в момента военните прокурори носят унифорено облекло, за което нямат никакво основание", каза Сотир Цацаров, цитиран от сайта "Де факто".

Главният прокурор предложи ВСС директно да изпрати за съгласуване на военния министър визията си за униформите или да се създаде работна група. Накрая се реши ВСС да изготви визията до края на месеца и тя да бъде изпратена до всички заинтересовани за одобрение.

"Накрая униформите ще дойдат тук, ще поканим една хубава дама, да видим как стоят!“, обобщи представляващият Боян Магдалинчев, въпреки че сред военните съдии има само само две жени. После се поправи: "Ще поканим манекени, двама – мъж и жена, и готово, ще обличат тук униформите!"

Споделяне

Още от България