Цацаров: Законът е такъв, че не можем да обвиним Иван Искров

Сотир Цацаров, снимка БГНЕС

Законът е конструиран така, че прокуратурата не може да повдигне обвинение на управителя на БНБ Иван Искров за КТБ. Това каза в събота пред Нова телевизия главният прокурор Сотир Цацаров. Той обясни, че гуверньорът на централната банка формално не носи никаква отговорност за неупражнения банков надзор върху кредитната институция.

Цацаров отхвърли възможността да бъде разпитан мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев с видеоконферентна връзка. Това засега е единствената форма на съдействие с българските власт, на която Василев е готов. Той няма никакво намерение да се връща в България.

“Ще разпитаме Цветан Василев, когато той бъде екстрадиран (от Сърбия). Видеоконферентната връзка не е правен механизъм“, каза Цацаров.

Главният прокурор отново заяви, че прокуратурата смята за незаконно превръщането на депозитите с преференциални условия в обикновени, което позволи тяхното изплащане. Това се случи по време на управлението на квесторите, назначени отново от БНБ. Прокуратурата ще има информацията за тези депозити до една една седмица, каза той.

Ръководителят на държавното обвинение разкритикува спиране на изтичането на пазени в тайна досега записи с участието на основни фигури около сагата “КТБ“. “Били на празник - пеели. Щом са пеели, значи са имали някакви доста близки отношения. Няма наказателна отговорност да пееш с Цветан Василев, както няма наказателна отговорност с Иван Искров“, каза Цацаров по повод видеото, на което се вижда как Василев и Искров пеят прегърнати “Назад, назад, моме Калино“. Главният прокурор призова да се пази достойнството на Цветан Василев.

Сотир Цацаров отхвърли и слуховете, че е постигнал задкулисна договорка с повечето парламентарно представени партии за конституционните промени. Според водещи фигури от Реформаторския блок влиянието на Цацаров и интересите на ДПС в съдебната власт пречат за реформата в държавното обвинение.

“Вие преписвате една невероятна неземна сила на главния прокурор, който е способен да се споразумение с всички парламентарни групи, освен с един-двама души…“, коментира още Цацаров.

За пълния провал на делото "Костинброд" Сотир Цацаров казва, че това не е било грешка и прокуратурата е нямала друг вариант за реакция на скандала с надпечатаните бюлетини. Той обясни, че все пак е имало полза от случая, защото са били променени редица законови разпоредби относно бюлетините и изборния процес.

“Наблюдаващите прокурори са преценили всички плюсове и минуси и са стигнали до извода, че много трудно ще обосноват вината на едно конкретно лица“, каза Цацаров отказа на прокуратурата да обжалва оправдателната присъда на тогавашния главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, който бе единственият обвинен за случая.

Главният прокурор отхвърли твърденията, че е изпълнил поръчка на ДПС и БСП или че е "човек на ДПС или на ГЕРБ". “В момента, в който аз или прокуратурата свършим нещо, което е изгодно за една политическа сила, останалите веднага казват, че съм човек на "еди-кой си". Избра ме Висшият съдебен съвет", каза Цацаров с уговорката, че много добре си спомня репликата на Николай Кокинов от скандалния разговор с участието на Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България