Цацаровото мнозинство във ВСС не издържа на протест в подкрепа на Лозан Панов

При гледката на болтове пред входа на ВСС, Цацаров и Георги Колев отказаха да работят "в такава обстановка"

Лоялното на главния прокурор мнозинство във Висшия съдебен съвет (ВСС) се оказа толкова скандализирано от гражданска акция в подкрепа на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, че прекрати преждевременно заседанието си. Така съветът не можа да стигне до последната точка в дневния си ред за четвъртък – да обсъди сигнал на близката до Делян Пеевски медия "Блитц" срещу Лозан Панов заради участието му в протест в подкрепа на изгонения от Белене католически свещеник Паоло Кортези.

Проявата в подкрепа на шефа на ВКС бе именно поради решението на ВСС да се занимае с този сигнал, в който се твърди, че присъствието на Панов на обществено събитие, на което е имало и политически активисти, означавало, че висшият магистрат участва в "политически мероприятия".

Събралите се посрещнаха с ръкопляскания Панов на входа на ВСС, докато председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев бе съпроводен с освирквания и викове "Оставка".

Освен това, някои от протестиращите наредиха болтове пред входа на сградата, за да напомнят за инцидента с разхлабените болтове на автомобила на Панов, който прокуратурата отказа да разследва миналата седмица. Малко преди заседанието на съдебните кадровици да започне в 9.30 часа, протестът се разпръсна.

Впоследствие членовете на ВСС гласуваха точките от дневния си ред, но когато стигнаха до тази, отнасяща се до Панов, Георги Колев и главният прокурор Сотир Цацаров прекъснаха демонстративно заседанието.

Председателят на ВАС заяви, че "не може да се работи в такава обстановка", въпреки че протестиращите се бяха разотишли близо час преди той да вземе думата. Цацаров пък прочете заглавията от сайтовете "Клуб Z" и "Дневник" – "Болтове пред ВСС в подкрепа на Лозан Панов" и "Граждани наредиха болтове на прага на съдебния съвет в подкрепа на Лозан Панов", уточнявайки, че това били медии на подсъдим и на обвиняем.

"Присъединявам се към становището на г-н Колев, това не е нормална обстановка за работа. Този цирк ми идва малко вповече. Изгласувахме важните точки за съдебната власт и затова ви пожелавам приятен ден", добави главният прокурор и напусна заседанието.

Съмишлениците му направиха същото и така в залата останаха единствено Соня Найденова, Калин Калпакчиев, Юлия Ковачева, Галя Карагьозова, Юлиана Колева, Камен Иванов и Лозан Панов.

Докато колегите ѝ излизаха един по един, Найденова им напомни, че съветът е заседавал в много по-напрегнати ситуации от настоящата: "Пред ВСС е имало и агнешки главички, имало е и некролози, имаше и човек, който се опита да се самозапали, но ние заседавахме."

В крайна сметка заседанието на Пленума бе прекратено заради липса на кворум. След това Лозан Панов говори кратко пред медиите и обясни, че ще развие своята теза първо пред колегите му във ВСС. В отговор на въпрос дали намира нещо "притеснително" в сигнала на "Блиц", той обясни накратко: "Притеснителното в този сигнал е, че държавата се превръща в нещо различно от това, което трябва да бъде една нормална държава. Защитата на човешките права не е партийно-политическа дейност. Няма какво повече да кажа. Така или иначе темата остава висяща пред ВСС", каза Панов.

По-късно в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров омаловажи сигнала срещу Панов, както и протеста в негова защита. Той даде знак, че мнозинството във ВСС вероятно няма да предприеме нищо срещу председателя на ВКС. В изявление пред трите национални телевизии Цацаров обясни, че има по-важна работа от тази да се занимава със сигнали на главни редактори (има се предвид този на "Блиц") и протеста с болтовете пред ВСС.

"Аз съм със съзнанието, че в момента има далеч по-важна работа от това да се занимавам с тези циркове. Не желая институционално противопоставяне, не желая личностно противопоставяне, но когато в страната има такива важни проблеми, някак подреждането на болтове на тротоара пред ВСС ми идва малко в повече. Имам по-важна работа", каза след това главният прокурор.

Той допълни, че самият факт, че не се е достигнало до разглеждане на точката за Лозан Панов е "достатъчно ясен". Попитан значи ли това, че сигналът срещу Панов няма да бъде разгледан на следващото заседание на ВСС, Цацаров отговори: "На мен в момента случващото в Асеновград и Борован ми е далеч по-важно, отколкото болтовете на Лозан Панов и тежненията на главни редактори".

В началото на май маскирани мъжаги в добра спортна форма спретнаха демонстрация срещу Лозан Панов, посрещайки членовете на ВСС с кървящи агнешки главички, при това прясно отрязани. Този натуралистичен протест не предизвика никакво възмущение от страна на Цацаров и компания. Никой от тях не реагира и на дирижираната акция с изработването и разлепянето на цветни луксозни плакати срещу съдия №1 в края май, която очевидно трябваше да илюстрира внушенията на Цацаров за близостта на Панов с бизнесмени и издатели, чиито медии са критично настроени към статуквото в съдебната власт.

Последва пълно неглижиране от страна на прокуратурата и парламентарните партии на инцидента с разхлабените болтове на автомобила на НСО, който вози шефа на ВКС.

Бруталният натиск на главния прокурор, премиера и контролираните от Пеевски медии срещу шефа на ВКС очевидно се приема като нещо нормално и от политическата опозиция, и от останалите медии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?