Цеко Минев: Издания внушават, че ски федерацията е нарушила закона

Някои издания се домогват да създадат внушението, че Българската федерация по ски (БФСки) е извършила закононарушения при осъществяване на проекта си “Научи се да караш ски”, се казва в становище на Цеко Минев, председател на федерацията и президент на “Първа инвестиционна банка” (ПИБ), разпространено в сряда.

Ден по-рано от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) съобщиха, че предават на прокуратурата доклад от проверката на БФСки за периода 2006 г. - 2010 г., която установява нарушения при изразходването на държавни средства без провеждането на обществени поръчки. Федерацията е раздала близо 860 хил. лева без конкурс, заради което на Цеко Минев са съставени седем акта за близо 10 500 лв. Той обжалва постановленията и по тях има образувани съдебни производства.

Най-голямото нарушение установено от АДФИ е предоставянето без обществена поръчка на 557 500 лева на фирмата "Балкан холидейз сървисис" по програмата “Научи се да караш ски” през 2008 г. Компанията се управлявана от съпругата на Цеко Минев - Радка Минева.

“При реализирането на проекта "Научи се да караш ски" БФСки няма никакво задължение по Закона за обществените поръчки, тъй като се явява изпълнител на определена дейност, а не възложител на такава!”, се казва в становището на Цеко Минев.

По въпроса за избора на туроператорската фирма "Балкан Холидейс Сървисиз" за партньор на федерацията по "Научи се да караш ски" през 2008 г., той казва, че партньорите са били одобрени от Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) при представянето на проекта.

Според него "Балкан Холидейс Сървисиз" не е получила 557 500 лв., а безвъзмездно е разпределила тази сума.

"Решението на управителния съвет на БФСки да се спре на този туроператор се базира на изричното условие туроператорът да не получава възнаграждение за своята дейност", се казва в декларацията.

"По повод на тиражираните твърдения, че дружеството е "получило" повечето средства по проекта, следва да разясним, че дружеството единствено е разпределило тези средства по съответните пера на проекта така, както той е одобрен. Категорично заявяваме, че туроператорът не е придобил нито един лев от бюджетните средства по проекта, а ги е разходвал изцяло по съответните пера", добавя той.

"Внушаването на неистини, свързани със закононарушение представлява обида към труда на всички хора, благодарение на които проектът стана възможен. Това е и обида към самите деца, участници в проекта и техните родители", завършва Минев.

В сряда се състоя и протест на гражданско движение “Природата за хората” пред парламента, насочен срещу “екологичния терор” в България. “Ще поискаме правото си да развиваме българските общини в полза на хората, живеещи там, и ще подкрепим Проектозакона за изменение на Закона за горите, който дава възможност за развитие на ски туризма в планините”, се казва в съобщение на организаторите, които са близки до инвеститорите в ски зона Банско (“Юлен”, свързана с ПИБ) и до собствениците на витошките лифтове “Витоша ски” (с общи собственици с “Юлен”). Съобщение за протеста е качено на страницата на ски федерацията два дни преди становището на Цеко Минев по обвиненията в злоупотреба с държавни пари.

В демонстрацията се включиха жители на Смолян, Банско, Сапарева Баня и Разлог. Промените ще дадат възможност за инвестиции в планинските общини, ще намалят безработицата и ще развият зимния туризъм в България, смятат те.

“Години наред шепа еколози тероризират цяла България като основно са насочили усилията си в планините, като искат да докажат, че изграждането на нови 30-40 лифта в цяла България ще доведе едва ли не до екологична катастрофа в страната, пък и в цяла Европа. Тези техни действия са продиктувани от чисто меркантилни интереси. Тяхната цел е спиране на всякаква инвестиция в тези планинските региони, на практика консервация на българските планини”, заяви пред БНР председателят на коалиция “Природата за хората” Филип Цанов. Той е и консултант на “Витоша ски”.

Запитан за “екологичния терор”, оказван от неправителствени организации, Цанов отговаря: “Това, което знаем ние, че се получават средства за стопиране на бизнес проекти в областта на зимния туризъм в България. От австрийски, швейцарски и други договори”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?