Цели автобуси с пациенти точели касата

Има подадени сигнали, включително от медии, че в определени болници се изсипват пациенти с автобуси. Това заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Румяна Тодорова в парламента по време на обсъждането на бюджета за здраве през 2014 година. По думите ѝ, масовите проверки, разпоредени от надзорния съвет на касата в понеделник, ще покажат кои са тези болници.

Според Тодорова, "в момента всеки, който има нужда от някаква помощ, влиза в болница". Не може това да продължи така, иначе ще продължим да си говорим за недостиг на пари, но това не е здравеопазване, това вече е източване, добави тя.

Тодорова заяви още, че откакто съществува НЗОК, не е имало случай за дейността си през октомври болниците да отчетат 157 млн. лв. Най-високата стойност беше 145 млн. лв. и сме правили прогнозата на базата на 145-150 млн. лв., каза шефката на здравната каса.

Тя посочи, че бюджетът за догодина на ръководената от нея институция ще бъде почти същият като тазгодишния. По думите ѝ, това е "единственият възможен бюджет".

Тодорова призна, че ако не се вземат конкретни мерки - спешни и по-дългосрочни, през идната година отново можем да станем свидетели на недофинансиране на здравната система. Докато не се затворят вратите на входа на системата, парите никога няма да стигат, смята тя.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?