Ивайло Калфин:

Цели райони в България се издържат от социални помощи

Ивайло Калфин, сн. БГНЕС

Цели райони в страната се издържат от социални помощи и хората там нямат стимул да работят, защото до началото на годината нетната минимална работна заплата беше под прага на бедността. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на среща с представители на главните дирекции "Икономически и финансови въпроси“ и "Заетост“ на Европейската комисия в четвъртък.

"Увеличението на минималната работна заплата е от изключително значение за икономиката на държавата. Независимо, че тази мярка се оценява като известно утежнение от представители на малкия бизнес, замразяването на работната заплата би довело до драматично увеличение на неработещите", коментира Калфин.

"Мерките, свързани с поетапното вдигане на работната заплата, която до края на годината ще стигне 380 лв., а до началото на 2017г. – 460 лв., се възприемат като стратегически за стимулиране на трудовата активност при трайно незаетите у нас. Техният брой към момента е 140 000 души или 40.9% от всички регистрирани безработни. 170 000 пък е броят на хората, които работят на минимална заплата, което представлява 8% от заетите у нас", посочи още Калфин.

Той съобщи, че по отношение на заетостта, в плановете на социалното министерство са заложени конкретни мерки, с които да се намалят нивата, както на трайно безработните, така и на безработните до 29 години.

От една страна, това са проекти, които ще бъдат реализирани, както по мерки от Националния план за действие по заетостта през 2015 г. и с пари от държавния бюджет, така и такива, заложени в новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“ (2014 - 2020 г.), чийто официален старт е в четвъртък.

Очаква се през 2020 година по програмата страната ни да усвои малко над 2 милиарда лева. Средствата ще бъдат основно насочени към намаляване на безработицата и бедността сред най-уязвимите групи от населението.

В сряда Министерският съвет прие Националния план за действие по заетостта през 2015 г., по който са осигурени 73 млн. лева. Основни целеви групи в плана през тази година ще са безработните младежи до 29 години и хората над 50 години.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?