Цели сектори в икономиката са оголени откъм кадри заради емиграцията и застаряването

Една пета от населението на България е на пенсионна възраст

Цели сектори в икономиката са оголени откъм кадри заради емиграцията и застаряването

Цели сектори в Българската икономика са оголени откъм кадри. Това се дължи основно на емиграцията и застаряването на населението. Тези изводи правят синдикатите в България и работодателските организации в рамките на международен форум за равното третиране на работещите чужденци.

През последните 20 години населението на страната ни е намаляло с повече от милион и половина души заради значителния миграционен поток, обясни на форума зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

По време на прехода бяха съкратени цели производства и предприятия, закрити бяха четирите блока на АЕЦ "Козлодуй", производства, по които страната ни беше лидер на световните пазари, вече не съществуват, припомни той.

Председателят на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски продължи с мрачната статистика, като отбеляза, че през последните десет години се е развила тенденцията страната ни да напускат не нискообразованите, а младежите с високо образование. Според Дулевски България е загубила милиарди левове от "изтичането на мозъци" в чужбина. Председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев каза, че става дума за около 40 милиарда лева загуби от напусналите страната.

Президентът на "Подкрепа" даде за пример Немската езикова гимназия в столицата, в която 90 на сто от завършващите търсят възможност за реализация извън страната. Тренчев каза още, че цели медицински дисциплини изпитват чувствителен недостиг на кадри. Специализантите по педиатрия, например, през 2011 година са били само девет, а анестезиолози изцяло липсват.

Факторът застаряване също оказва отрицателно въздействие върху състоянието на икономиката и на сектора на услугите. Около 1.4 милиона са българите над 65 години, показват данните на НСИ. Според данните, процентното съотношение на хората над 65 години, отнесено към хората в трудоспособна възраст от 15 до 64 години, е 28.7 на сто. Към момента у нас живеят около 300 столетници.

Според прогнозите на НСИ, през 2020 г., когато се очаква населението у нас да падне под 7 милиона души, броят на хората над 65 години ще бъде около 1.5 милиона. А през 2030 г., когато се очаква населението да стигне 6.5 милиона, възрастните хора у нас ще бъдат над 2 милиона.

България, впрочем не прави изключение от тенденциите на застаряване в Европа и в други части на света. Според европейската статистика населението в ЕС над 65 години е 25.9 на сто от трудоспособното население при данни към края на 2010 г.

На този фон на държавно равнище вече се мисли за привличане на мигранти от други страни.

Споделяне

Още от България