Целият персонал на болницата във Враца ще подаде колективна оставка

Целият персонал на болницата във Враца ще подаде колективна оставка

Целият персонал на болницата във Враца ще подаде колективна оставка, ако държавата не се ангажира да помогне за излизането ѝ от лошото финансово състояние. Предизвестия за оставките ще бъдат връчени до 6 октомври. Това реши Медицинският съвет към лечебното заведение във вторник, съобщи БНР.

Причината за решението на медиците е тежкото финансово състояние и невъзможността да се спазват правилата на добра медицинска практика. За него са уведомени всички институции.

По-рано днес лекари и медицински работници от Врачанската болница протестираха заради неизплатени заплати.Те настояха най-голямото здравно заведение в региона да бъде подпомогнато от държавата.

600-те медици от най-старото и най-голямото лечебно заведение в региона – многопрофилната болница "Христо Ботев" във Враца не са получавали пълни заплати от юли.

"Протестът е не само за нашите финансови средства, да не забравяме, че всички сме хора, всички се нуждаем от болнично лечение… Пациентите ще бъдат обречени, защото друго лечебно заведение, което да изпълнява социални функции на територията на Враца, няма. Частните болници не отглеждат тежко болни", коментираха протестиращи.

От години болницата трупа дългове за медикаменти и битови консумативи. Задълженията вече са 12 милиона лева, а активите на здравното заведение са 4 милиона лева. Отдавна болницата е до фалита. От половин година Министерството на здравеопазването, като собственик на най-големия дял, се въздържа да подкрепи приетия оздравителен план, което допълнително влоши финансовото ѝ състояние.

Във вторник по обед директорът на здравното заведение, който подаде оставка се среща със здравния министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България