Целият ВиК-сектор ще бъде обявен за концесии догодина

Целият ВиК-сектор ще бъде обявен за концесии догодина

Правителството на ГЕРБ ще започне през следващата година процес по концесиониране на целия ВиК-сектор в България. Това обяви във вторник министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев след завръщането си от Германия. По думите му това се налага заради липсата на средства по оперативна програма ”Околна среда” за подмяна на водопроводите. Последните изчисления сочат, че за основна подмяна на мрежата в България са необходими около 4 мрлд. евро.

Идеята бе коментирана след работната закуска на министъра с представителите на Съюза на германските предприемачи, германския Съюз на компаниите във водния сектор и Комитета за сътрудничество с Източна Европа. Плевнелиев спомена конкретно и за компанията ”Берлинер васер”, която е проявила ”голям интерес” към инвестиране в България.

”Този процес сериозно засяга цяла България. Ние сме европейски шампион по разхищение на вода. Загубите по мрежата са между 50 и 70%. Целта е да се концесионира целият ВиК сектор в България. Ние не можем да разчитаме на оперативна програма ”Околна среда”, защото там има пари за пречиствателни станции, но няма за водопроводи. Това обаче не трябва да става по модела ”Софийска вода”, заяви Плевнелиев.

Близо 9 години след началото на столичната концесия загубите на вода по мрежата все още не са смъкнати под 50 процента. За този срок концесионерът, Държавната комисия по енергийно и водно регулиране и Столичната община така и не могат да се разберат кои точно разходи да се смятат за инвестиция по мрежата.

Според Плевнелиев анонсираните процеси реално могат да започнат в началото на 2011 година. До края на тази година трябва да бъдат изработени правилата. Първата концесия ще бъде на една от шестте водни асоциации, които се анализират в момента от Международната финансова корпорация. По закон собствеността в сдруженията е 65% общинска и 35% държавна. До март общините трябва да отпишат имуществото си и да го прехвърлят на асоциациите за управление на водната инфраструктура..

Плевнелиев обаче не влезе в конкретика за новия модел на концесиониране и по какво точно той ще се различава от софийския. Министърът съобщи единствено, че частните компании искат по-голяма независимост от ДКЕВР при определяне на цените си.

”В процеса на партньрство и консултации с германската водна асоциация ние можем да направим не една, а 48 концесии в рамките на следващата година”, обясни Плевнелиев.

Той препоръча на кметовете ”да не се дърпат” при отписването на общинската собственост и прехвърлянето ѝ в новите сдружения. Плевнелиев заяви, че една от предпоставките за привличане на чужди инвестиции в мрежата е осигуряването на по-голяма клиентска база, което стои и в основата за създаването на асоциациите.

Обмислят се варианти за срочност на концесионните договори от 20 до 35 години. Към всяка асоциация ще се подхожда различно. Плевнелиев заяви, че предстои и процес по прехвърляне на отговорността за водите към неговото министерство. Сега отговорни са и министерствата на околната среда и водите, на икоонмиката, енергетиката и туризма и на земеделието и храните.

”Това е една много голяма реформа за държавата. Пълен абсурд е четири министерства да отговарят за язовирите”, добави той и анонсира, че МРРБ ще поиска да бъде отговорник за водите, тъй като отговаря и за инфраструктурата.

”Трябва да има силна ръка, която да координира използването на този ресурс”, заяви още министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес